Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A magánszektorban folytatja a munkát a posztjáról lemondott Draskovics Tibor - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magánszektorban folytatja a munkát a posztjáról lemondott igazságügyi és rendészeti miniszter. Tovább emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Közös pénzügyi felügyelet létrehozásáról állapodtak meg az uniós tagállamok pénzügyminiszterei.

A magánszektorban folytatja a munkát a posztjáról ma lemondott igazságügyi és rendészeti miniszter. A távozó politikus az Index.hu értesülését, amely szerint a PriceWaterHouse Coopers munkatársa lesz, nem erősítette meg; mint mondta: még nem kötelezte el magát. Draskovics Tibor megismételte: azért döntött a távozás mellett, mert úgy érzi, hogy az általa vállalt jogalkotási és más feladatok túlnyomó részét munkatársaival együtt sikerrel elvégezték, a következő időszak pedig sokkal inkább a pártpolitikáról, mint a szakmai munkáról szól majd. A miniszter a döntés időzítésére vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy megvárta a 2010-es költségvetés elfogadását. A döntést Bajnai Gordon kormányfő tudomásul vette. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: Draskovics Tibor minisztersége botránykrónikának tekinthető, és bőven itt volt az ideje távozásának.

Újabb kismama került - feltehetően az új típusú influenza miatt - a Semmelweis Egyetem klinikájára. Egy másik várandós nőt, akinek a szervezetében már kimutatták a H1N1-es vírust, már napok óta az intézményben kezelnek. A kórház tájékoztatása szerint a két asszonyon császármetszést hajtottak végre, mindketten lélegeztető-gépen vannak. Jákó Kinga, az egyetem orvos igazgatója elmondta: az új influenza gyanújával kezelt kismama 31 hetes terhes volt, 2200 grammos gyermeke egészséges, és a másik asszony gyermekét is sikerült megmenteni. Közben az egészségügyi miniszter arról számolt be, hogy tovább emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Székely Tamás azt mondta: a heti jelentés szerint 18 százalékkal többen, 40,300-an betegedtek meg, mint egy héttel korábban. Hozzátette: eddig körülbelül a lakosság 20 százaléka kapott védőoltást.

A Japán-Magyar Baráti Társaság vezetőivel találkozott a szigetországban tartózkodó Sólyom László államfő. A köztársasági elnök Akihito császár meghívására négy napra érkezett Japánba. Sólyom László csütörtökön találkozik Akihito császárral és Hatojama Jukio miniszterelnökkel, valamint a japán parlament két házának vezetőjével.

Konzultációt kezdeményezett péntekre Orbán Viktor, a Fidesz elnöke azokkal a közgazdászokkal, akik néhány nappal ezelőtt nyílt levélben szólították fel a parlamenti képviselőket, hogy ne szavazzák meg a jövő évi költségvetést. Koszorús László, a Fidesz elnöki stábjának helyettes vezetője elmondta: a pártelnök azért javasolta a megbeszélést a levél aláíróival, hogy megvitassák a költségvetés elfogadása után kialakult helyzetet. A nyílt levélben 29 ismert közgazdász úgy értékelte, hogy a jövő évi költségvetés rossz irányba viszi a gazdaságot, mert nem kezdődnek meg a reformok, nem segíti a magyar vállalkozások versenyképességét, a költségvetési hiányt pedig alultervezi.

Csoportos létszámcsökkentés lesz a Magyar Televíziónál - közölte az intézmény. A tájékoztatás szerint emellett felszámolják a regionális stúdiókat, valamint megszűnik a magasabb jövedelműek béren kívüli juttatása is. Az MTV menedzsmentje válságkezelésnek nevezi a döntéseket, amelyekre - mint olvasható - azért van szükség, mert a parlament minden költségvetési céltámogatást elvont az egyébként is alulfinanszírozott közmédiumtól.

Benedek Fülöp menesztését sürgeti a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettesi posztjáról a Magosz. Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének igazgatója az InfoRádióban úgy vélte: Oszkó Péter pénzügyminiszternek azonnali hatállyal fel kell mentenie az agrártárca volt szakállamtitkárát, akit hivatali visszaélés miatt nem jogerősen másfél év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a Heves Megyei Bíróság.

Jelentős politikai nyomást tapasztalt az ifjúsági szakterületen az egykori Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumban és utódszervezeteinél a tárca kábítószerügyekért felelős helyettes államtitkára. Topolánszky Ákos a Zuschlag-per mai tárgyalási napján a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon azt mondta: főként Mesterházy Attila akkori államtitkár érvényesítette a pályázatoknál a politika érdekeit. Topolánszky Ákos, aki 1999 és 2003 között dolgozott a tárcánál közölte: a minisztérium által kiírt pályázatok szakmai értékelése után a politikai államtitkár átnézte a nyertes listát, és előfordult,hogy azt át kellett dolgozniuk.