eur:
393.25
usd:
368.05
bux:
65956.65
2024. április 24. szerda György

Úton van Magyarországra egy guantánamói fogoly

Úton van Magyarországra egy guantánamói fogoly - írta kedden hajnalban az AP amerikai hírügynökség és a The Washington Post című amerikai napilap internetes kiadása egy nevének elhallgatását kérő amerikai illetékesre hivatkozva. A férfi személyazonossága nem ismert.

A magyar kormány november 25-én fogadta el a guántanamói fogoly magyarországi befogadásáról szóló, a magyar és az amerikai kormány közötti megállapodást. A kormányrendelet rögzíti, hogy az amerikai védelmi minisztérium ellenőrzése alatt álló Guantánamo-öbölbeli fogolytáborból egy korábbi fogva tartottat Magyarország fogad be.

Bajnai Gordon miniszterelnök szeptember közepén jelentette be, hogy Magyarország befogad egy volt guantánamói foglyot, valószínűleg egy palesztin férfit.

A dél-franciaországi Bordeaux-ba már megérkezett egy másik Guantánamón őrzött egykori rab, egy algériai férfi. A 39 éves Szaber Lahmar egyike annak a hat algériainak, akit Boszniában vettek őrizetbe 2001-ben azzal a gyanúval, hogy merényletet tervezetek a szarajevói boszniai nagykövetség ellen.

Ötüket - közöttük Lahmart - bizonyíték hiányában 2008 novemberében felmentette a bíróság. Lahmar az utolsó, akit közülük szabadon engedtek. Mind ügyvédje mondta, most esélye lesz új életet kezdeni Franciaországban.

Hétfőn este két tunéziai férfit, a 39 éves Adel bin Mabrúkot és a 43 éves Rijad bin Naszrit szállították Olaszországban Guantánamóról. Õket azzal gyanúsítják, hogy egy olyan terrorista csoporthoz tartoztak, amely Afganisztánban és más országokban elkövetett merényletekhez toborzott öngyilkos merénylőket. A két férfit Olaszországban állítják bíróság elé.

Barack Obama néhány nappal hivatalba lépése után rendelte el a kubai területen lévő amerikai katonai támaszponton működő börtön 2010-ben történő bezárását.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×