Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Úton van Magyarországra egy guantánamói fogoly

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Úton van Magyarországra egy guantánamói fogoly - írta kedden hajnalban az AP amerikai hírügynökség és a The Washington Post című amerikai napilap internetes kiadása egy nevének elhallgatását kérő amerikai illetékesre hivatkozva. A férfi személyazonossága nem ismert.

A magyar kormány november 25-én fogadta el a guántanamói fogoly magyarországi befogadásáról szóló, a magyar és az amerikai kormány közötti megállapodást. A kormányrendelet rögzíti, hogy az amerikai védelmi minisztérium ellenőrzése alatt álló Guantánamo-öbölbeli fogolytáborból egy korábbi fogva tartottat Magyarország fogad be.

Bajnai Gordon miniszterelnök szeptember közepén jelentette be, hogy Magyarország befogad egy volt guantánamói foglyot, valószínűleg egy palesztin férfit.

A dél-franciaországi Bordeaux-ba már megérkezett egy másik Guantánamón őrzött egykori rab, egy algériai férfi. A 39 éves Szaber Lahmar egyike annak a hat algériainak, akit Boszniában vettek őrizetbe 2001-ben azzal a gyanúval, hogy merényletet tervezetek a szarajevói boszniai nagykövetség ellen.

Ötüket - közöttük Lahmart - bizonyíték hiányában 2008 novemberében felmentette a bíróság. Lahmar az utolsó, akit közülük szabadon engedtek. Mind ügyvédje mondta, most esélye lesz új életet kezdeni Franciaországban.

Hétfőn este két tunéziai férfit, a 39 éves Adel bin Mabrúkot és a 43 éves Rijad bin Naszrit szállították Olaszországban Guantánamóról. Õket azzal gyanúsítják, hogy egy olyan terrorista csoporthoz tartoztak, amely Afganisztánban és más országokban elkövetett merényletekhez toborzott öngyilkos merénylőket. A két férfit Olaszországban állítják bíróság elé.

Barack Obama néhány nappal hivatalba lépése után rendelte el a kubai területen lévő amerikai katonai támaszponton működő börtön 2010-ben történő bezárását.