Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újinfluneza: Meghalt a Budapesten kezelt egyik kismama

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Meghalt kedd reggel az a hat hónapos terhes kismama, akit az új típusú influenza gyanújával csütörtök óta kezeltek különleges eljárással Budapesten, a Semmelweis Egyetemen - közölte az intézmény. Azt egyelőre nem tudni, hogy a magzat életben van-e. Az esettel összefüggésben a család kérésére a klinikán teljes a hírzárlatot rendeltek el.

Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán fekvő másik kismama állapota továbbra is súlyos, életveszélyes - olvasható az egyetem rövid közleményében. Egyik várandós nő sem oltatta be magát a H1N1 vírus ellen.

A hat hónapos terhes kismamán pénteken életmentő beavatkozást hajtottak végre és stabilizálták az állapotát. A nőnek azonban hétfőn válságosra fordult az állapota, mert a vírus megtámadta a szívét és a veséjét.

Gál János főorvos aznapi tájékoztatása szerint a kismamát lekapcsolták az oxigenizátorról (arról a készülékkel, amelynek segítségével a vért kivezetik a szervezetből és oxigénnel dúsítva juttatják vissza), mert a tüdeje már anélkül is képes volt elég oxigént felvenni, és géppel tudták őt lélegeztetni.

Ilyen eljárást Magyarországon az InfoRádió értesülése szerint még nem végeztek.

A 21 hetes terhes kismama továbbra is gépi lélegeztetésre szorult.

A Semmelweis Egyetem sajtómunkatársa az InfoRádió kérdésére sem megerősíteni sem cáfolni nem tudta, hogy a különleges eljárással kezelt kismama magzata életben van-e.

A hétfői tájékoztatás szerint válságos az állapota annak a várandós nőnek is, akit szintén az új típusú influenza gyanújával, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban kezelnek.

A Szegedi Tudományegyetem klinikájának intenzív osztályán eddig öt újinfluenzást, köztük két várandós nőt ápoltak - írta keddi számában a Délmagyarország. A napilap közlése szerint változatlanul ott ápolják a november elején beszállított várandós asszonyt, illetve a megfertőződött doktornőt. Péntek óta azonban egy újabb kismamát is, aki az újság információi szerint gyógyul, ezért hétfőn elkerült az intenzívről.

Az ÁNTSZ hétfőn újabb három magyarországi halálesetet hozott összefüggésbe a H1N1 influenzavírussal: a karcagi kórházban elhunyt egy 18 éves, fogyatékos fiú, a Baranya Megyei Kórházban pedig egy 83 és egy 52 éves férfi.