Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Összehúzza a nadrágszíjat a főváros

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az idei 532 milliárd forintos kiadás-bevételi egyenleg után jövőre mindössze 466 milliárd forintos főösszeggel számol a most elkészült fővárosi költségvetési koncepció. Elmarad a tervezett a tervezett útfelújítások jelentős része, megszorításokra számíthatnak a fővárosi tulajdonú intézmények.

A saját bevételek kismértékben csökkennek, az állami forrásokból viszont 25 milliárd forinttal kevesebbre számíthat a főváros jövőre, mondta háttérbeszélgetésen Ikvai-Szabó Imre, a költségvetésért felelős főpolgármester-helyettes.

A 194 milliárd forintos iparűzési adóbevétel várhatóan stagnál, a válság hatására viszont néhány milliárddal csökken az idegenforgalmi adóbevétel. Az állam nullára csökkentette az adóerő-képesség alapján számított 7,5 milliárdos juttatást, az iparűzési adóbevételekből 10 milliárd hiányzik jövőre a szabályok változása miatt, ötmilliárd forinttal kevesebb intézményi finanszírozási normatívát kap Budapest, és nem ad az állam jövőre útfelújításra pénzt, ami további 2,5-3 milliárd forint megvonást jelent.

A megszorítás ellenére jövőre nem tervez nagyobb hitelfelvételt az önkormányzat. Ennek az az oka, hogy az idei évre lekötött 34 milliárd forintos kölcsönből az önkormányzat még nem vett fel szinte semmit, a lehívások nagyobb része, mintegy 30 milliárd forintnyi összeg jövőre húzódik át.

Arra a kérdésre, hogy konkrétan melyik utakat nem újítják fel jövőre vagy milyen intézményeket érint leginkább a visszafogott költségvetés, Ikvai-Szabó Imre azt mondta, hogy egyelőre a koncepció készült el, a részletekről hat hét múlva, az ágazati javaslatok áttárgyalása után tud válaszolni.

A BKV finanszírozásáról elmondta, hogy a főváros fejlesztésre mintegy 55 milliárd forintot ad a cégnek, működésre pedig 15 milliárdot. Ehhez kap még a BKV az államtól jegyár-kiegészítést (a támogatott tanuló- és nyugdíjas bérletekre), 32 milliárd forint normatív támogatást, valamint most tárgyalnak még egy 30 milliárdos extra állami támogatásról, ami nélkül nehéz helyzetbe kerülne a vállalat.

A százmilliárdos nagyságrendű aranytartaléknak számító Főgáz-részvényekről Ikvai-Szabó Imre közölte, elképzelhető, hogy értékesítésük már nem ebben a ciklusban történik meg. Ami biztos, hamarosan kiírnak egy privatizációs tanácsadói pályázatot, és meghallgatják a nyertesét, mikor és hogyan érdemes majd eladni a részvényeket, hogy a főváros a lehető legjobban járjon.