Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem tilos osztálypénzt szedni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem tilos osztálypénzt szedni, de ennek összegét, a fizetés gyakoriságát, célját és módját előre meg kell határozni, és ehhez a szülők írásos beleegyezését kellene kérni - állapította meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. A pedagógusok szerint a csökkenő állami támogatás miatt az iskolák egyre nehezebben tudják vállalni a különböző foglakozások költségeit.

Azoknak a programoknak, amelyeket az intézmények költségére meg lehet szervezni, szerepelniük kell az iskola terveiben - mondta az InfoRádiónak az állampolgári jogok országgyűlési biztosának vizsgálati főosztályvezetője.

Borza Beáta hozzátette: az egyik megoldás az lehet, hogy beiratkozáskor vagy év elején tisztázzák, hogy a szülőknek miért kell fizetniük.

Az előírt tananyagba tartozik a mindennapi testedzés, az intézményen kívüli kulturális, sport vagy egyéb foglalkozások, kirándulások, de akár az erdei iskola is. Ha ezek közül az iskola bármit vállalni tud, azért nem szedhet pénzt - mondta.

A pedagógiai programokban általában szerepel az osztálykirándulás, az erdei iskola és a színházlátogatás, ám a folyamatosan csökkenő állami támogatás miatt a fenntartók ezt egyre nehezebben tudják vállalni - reagált az ombudsmani hivatal véleményére Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke.

"Az osztályfőnökök nem jókedvükben végzik ezt a tevékenységet, hanem azért, hogy a közösségi programok megmaradhassanak, mivel az intézményeknek egyre több feladatot kell ellátniuk egyre kevesebb pénzből" - hangsúlyozta. Kerpen Gáborm, aki hozzátette: kerekasztal-tárgyalást kezdeményeznek a helyzet tisztázására.

Keszei Sándor, a Magyar Szülők Országos Egyesülete elnöke arról beszélt az InfoRádiónak, hogy az osztálypénz beszedésének pénzügyi szabályai vannak, a befizetett összegről például számlát kellene adni a szülőknek.

"A pedagógiai programhoz kapcsoló foglalkozások is az ingyenes szolgáltatások körébe tartoznak, ezek tanítási időben zajlanak és kötelező rajtuk a részvétel. A törvény előírja, hogy ha az iskola olyan eszközöket vásároltat a diákoknak, amelyeket nem tud mindenki kifizetni, azt az iskola költségvetéséből kell rendezni" - hangsúlyozta.

Keszei Sándor szerint az iskolai feszültség és agresszió egyik forrása az, ha az egyik gyerek elmehet színházba, egy másik pedig nem.