Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Minden, amit a karácsonyi bevásárlás előtt érdemes tudni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elektromos készülékeket ne vegyünk utcai árusoktól - tanácsolja az InfoRádió hallgatóinak a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség fogyasztóvédelmi szakértője. Kovács Krisztina hozzátette: ha a karácsonyi forgatagban számla nélkül vásárolunk, később biztosan nem tudjuk a terméket garanciálisan javíttatni vagy visszacserélni.

Bárhol is vásárolunk, mindig ellenőrizzük a számlát, a nyugtát és a jótállási jegyet, mert így a későbbiekben ezek felmutatásával érvényesíthetjük fogyasztói jogainkat, visszavihetjük, kicseréltethetjük vagy kijavíttathatjuk a terméket - mondta az InfoRádiónak a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség fogyasztóvédelmi szakértője.

A veszélyes termékek listáját a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság is közzéteszi, érdemes ezt is böngészni, mielőtt vásárolni indulnánk a karácsonyi forgatagba - tette hozzá Kovács Krisztina, aki szerint elektromos készülékeket semmiképpen sem szabad az utcán megvásárolni.

A fogyasztóknak karácsonykor sincsen több joguk, mint máskor, éppen ezért nagyon fontos ellenőrizni egy-egy ajándék megvásárlásánál, hogy van-e hozzá használati útmutató, illetve megvan-e minden tartozéka - figyelmeztetett a szakértő. Megjegyezte: ha nem értünk valamit, kérdezzünk, hiszen a kereskedő kötelessége megadni a megfelelő tájékoztatást.

Ugyancsak a kereskedő feladata pótolni a magyar nyelvű vásárlói tájékoztatót, ha azt a termékhez nem mellékelte a gyártó. Amennyiben az eladó nem tesz eleget ezen kötelezettségének, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz lehet fordulni - magyarázta Kovács Krisztina.

Tévhit, hogy három napon belül a nem hibás terméket is vissza kell cserélnie a kereskedőnek - hangsúlyozta a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség fogyasztóvédelmi szakértője. Kovács Krisztina ezért azt javasolja: az eladó pedig megígéri, hogy az ünnepek után, ha nem tetszik vagy nem jó a mérete, néhány napig hajlandó becserélni a megvásárolt ajándékot, ezt mindig írassuk fel a számlára.

A vonatkozó jogszabály értelmében a kereskedőnek törekednie kell arra, hogy a hibás terméket legfeljebb 15 nap alatt kijavítsa vagy kicserélje, ám ez idő alatt nem kötelező cserekészüléket biztosítania. Ha azonban egy árunál többször is ugyanaz a hiba jelentkezik, a fogyasztó követelheti annak cseréjét - magyarázta a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség fogyasztóvédelmi szakértője.

Hanganyag: Sigmond Árpád