eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Minden, amit a karácsonyi bevásárlás előtt érdemes tudni

Elektromos készülékeket ne vegyünk utcai árusoktól - tanácsolja az InfoRádió hallgatóinak a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség fogyasztóvédelmi szakértője. Kovács Krisztina hozzátette: ha a karácsonyi forgatagban számla nélkül vásárolunk, később biztosan nem tudjuk a terméket garanciálisan javíttatni vagy visszacserélni.

Bárhol is vásárolunk, mindig ellenőrizzük a számlát, a nyugtát és a jótállási jegyet, mert így a későbbiekben ezek felmutatásával érvényesíthetjük fogyasztói jogainkat, visszavihetjük, kicseréltethetjük vagy kijavíttathatjuk a terméket - mondta az InfoRádiónak a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség fogyasztóvédelmi szakértője.

A veszélyes termékek listáját a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság is közzéteszi, érdemes ezt is böngészni, mielőtt vásárolni indulnánk a karácsonyi forgatagba - tette hozzá Kovács Krisztina, aki szerint elektromos készülékeket semmiképpen sem szabad az utcán megvásárolni.

A fogyasztóknak karácsonykor sincsen több joguk, mint máskor, éppen ezért nagyon fontos ellenőrizni egy-egy ajándék megvásárlásánál, hogy van-e hozzá használati útmutató, illetve megvan-e minden tartozéka - figyelmeztetett a szakértő. Megjegyezte: ha nem értünk valamit, kérdezzünk, hiszen a kereskedő kötelessége megadni a megfelelő tájékoztatást.

Ugyancsak a kereskedő feladata pótolni a magyar nyelvű vásárlói tájékoztatót, ha azt a termékhez nem mellékelte a gyártó. Amennyiben az eladó nem tesz eleget ezen kötelezettségének, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz lehet fordulni - magyarázta Kovács Krisztina.

Tévhit, hogy három napon belül a nem hibás terméket is vissza kell cserélnie a kereskedőnek - hangsúlyozta a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség fogyasztóvédelmi szakértője. Kovács Krisztina ezért azt javasolja: az eladó pedig megígéri, hogy az ünnepek után, ha nem tetszik vagy nem jó a mérete, néhány napig hajlandó becserélni a megvásárolt ajándékot, ezt mindig írassuk fel a számlára.

A vonatkozó jogszabály értelmében a kereskedőnek törekednie kell arra, hogy a hibás terméket legfeljebb 15 nap alatt kijavítsa vagy kicserélje, ám ez idő alatt nem kötelező cserekészüléket biztosítania. Ha azonban egy árunál többször is ugyanaz a hiba jelentkezik, a fogyasztó követelheti annak cseréjét - magyarázta a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség fogyasztóvédelmi szakértője.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×