Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Milyen eszközökkel vizsgálják az Omninvest tulajdonosi szerkezetét?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójától vár tájékoztatást a parlament szakbizottsága az ügyben, hogy a kormány milyen eszközöket vetett be H1N1 elleni vakcinát gyártó magyar cég tulajdonosi szerkezetének feltérképezésére.

A Nemzeti Biztonsági Felügyelet elnöke nem adott kielégítő tájékoztatást arról, hogy a kormány milyen nemzetbiztonsági eszközökkel, és milyen eredménnyel világította át az Omninvest Zrt.-t - mondta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának kereszténydemokrata elnöke hétfőn az után, hogy meghallgatták a hatóság vezetőjét.

Simicskó István azután hívta össze a testület rendkívüli ülését, hogy Oszkó Péter pénzügyminiszter azt nyilatkozta, a kabinet nemzetbiztonsági szempontból átvizsgálta a H1N1 vakcinát gyártó céget. Simicskó István szerint az embereknek joguk van tudni, hogy hova megy a pénzük, amit az oltóanyagért fizettek.

A nemzetbiztonsági bizottság ezért ma a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatóját faggatja majd ebben az ügyben. Régóta téma, hogy valójában ki is áll az Omninvest Zrt. mögött, azután pedig pláne érdekelni kezdte a politikát, hogy az állam négymillió adag vakcinát rendelt a cégtől.

Kökény Mihály, az egészségügyi bizottság szocialista tagja korábban azt mondta, a vakcina a fontos. "Nagyon sok cégnek hasonló a tulajdonosi szerkezete. A Richtertől sem kérdezi meg senki, hány kisbefektető tulajdonolja a részvénytöbbséget. Ezért engem az előállított termék minősége izgat. Nem tudom, miért kell állandóan napirendre tűzni ezt az ügyet" - jelentette ki.

Az Omninvest Zrt. több mint 90 százalékos tulajdonosa egy Cipruson bejegyzett cég, a Sumpter, ennek tulajdonosi hátteréről azonban a cég vezetése nem ad tájékoztatást.

A Nemzetbiztonsági Hivatal állítólag azért vizsgálta meg a céget, mert a vakcinagyártás nemzetstratégiai kérdés. Az állam és az Omninvest 15 évre kötött megállapodást, a szerződésekbe azonban csak az egészségügyi bizottság tagjai tekinthettek bele zárt ülésen.