Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lezárult a pénzügyminisztériumi vizsgálat a sukorói telekcsere ügyében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Pénzügyminisztériumban lezárult a sukorói telekcsere ügyében indított, és többször meghosszabbított vizsgálat - közölte a tárca.

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a vizsgálat meghosszabbítását az indokolta, hogy annak során figyelembe kívánták venni az időközben felmerült újabb fejleményeket, így a Központi Nyomozó Főügyészségen beszerzett igazságügyi szakértői véleményt is, amely a csereterületek forgalmi értékét a szerződésben szereplőnél lényegesen alacsonyabbra becsülte.

Végül is a vizsgálat azt állapította meg, hogy a különböző független értékbecslők által készített értékmeghatározások között olyan nagyfokú ellentmondás áll fenn, hogy ebben a kérdésben csak bíróság hivatott állást foglalni.

Ennek figyelembevételével kérte fel a pénzügyminiszter a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsot, illetve az MNV Zrt-t, hogy folytassanak egyeztetést Joav Blummal a csere előtti eredeti állapot helyreállítása érdekében, és ha ez nem hoz eredményt, kezdeményezzék bíróságnál a szerződés megtámadását, érvénytelenségének megállapítását. Ez utóbbinak az MNV Zrt. eleget tett.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy a döntés előkészítése és végrehajtása során felmerültek hiányosságok, formai gondok. Az MNV Zrt. korábbi vezérigazgatójának munkajogi felelősségre vonására azonban nincs mód, miután más ügyekben felmerült problémák miatt időközben munkaviszonya rendkívüli felmondással megszűnt.

A vizsgálat más személyek esetében munkajogi felelősségre vonás kezdeményezését nem tartja megalapozottnak.

Büntetőjogi felelősség kérdésében a Központi Nyomozó Főügyészségen folyamatban van eljárás, ami mindez idáig vádemelésig nem jutott el. Esetleges vádemelés esetén az illetékes bíróság feladata, hogy határozzon büntetőjogi felelősség megállapítás kérdésében.