eur:
393.09
usd:
367.29
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Juhász Gábor: a szakszolgálatok kideríthetik, kik állnak az Omninvest mögött

Szocialista politikusok szerint nem az a fontos, hogy ki az új típusú influenzavírus elleni oltóanyagot gyártó cég, az Omninvest valós tulajdonosa, hanem az, hogy vakcinákat biztonságos körülmények között gyártják és szállítják.

Juhász Gábor, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter és Tóth Károly, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista alelnöke a testület keddi ülését követően újságíróknak azt mondta: nem az oltóanyagot gyártó cég háttere nemzetbiztonsági kérdés, hanem az, hogy a vakcinát biztonságos körülmények között, megfelelő minőségben állítsák elő és juttassák el az embereknek.

Juhász Gábor azt mondta: aki kíváncsi a tulajdonosokra, a törvény által kínált lehetőségeket kihasználva nézzen utána, de megjegyezte, az országgyűlési bizottság kérésére "szívességet tesznek" majd a szakszolgálatok, mert kísérletet tesznek arra, hogy a külföldi társszervek segítségével kiderítsék: ki vagy kik állnak az Omninvest mögött.

Tóth Károly, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke a több mint három órás ülést követően újságíróknak azt mondta: a Nemzetbiztonsági Hivatal ezredesének hétfői meghallgatáshoz képest nem keletkeztek új információk. Kijelentette: az Omninvesttel kapcsoltban "ami döntő és releváns, az az, hogy a gyártás és a szállítás biztonságos körülmények között zajlik, és ez a perdöntő".

Hozzátette: a nagyobb gyógyszergyártó cégek mögött is tőzsdei részvények állnak, és ott sem tudni, kik a valódi tulajdonosok.

A titokminiszter furcsának nevezte, hogy egy 15 éve tevékenykedő vakcinagyártó cég után csak most kutakodnak, holott minden kormány az Omninvesttől vásárolta az influenza elleni oltóanyagot.

Simicskó István, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának KDNP-s elnöke a bizottsági ülés közben tartott sajtótájékoztatón úgy vélekedett, ha egy társaság milliárdos támogatást kap az államtól, majd rendszeresen milliárdos állami megrendelést szerez, akkor az a legkevesebb, hogy az állampolgárok megtudhassák, kitől vásárolnak.

Juhász Gábor újságíróknak elmondta, hogy a bizottság zárt ülésén a szakszolgálatok vezetői beszámoltak első féléves tevékenységükről. Megemlítette, azért december elején került erre sor, mert szeptemberben minisztercsere történt, és ő a kinevezése után két alkalommal is arra adott utasítást az egyik szolgálatnak, hogy a jelentését dolgozza át a miniszter "ízlésének megfelelően".

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×