Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Juhász Gábor: a szakszolgálatok kideríthetik, kik állnak az Omninvest mögött

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szocialista politikusok szerint nem az a fontos, hogy ki az új típusú influenzavírus elleni oltóanyagot gyártó cég, az Omninvest valós tulajdonosa, hanem az, hogy vakcinákat biztonságos körülmények között gyártják és szállítják.

Juhász Gábor, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter és Tóth Károly, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista alelnöke a testület keddi ülését követően újságíróknak azt mondta: nem az oltóanyagot gyártó cég háttere nemzetbiztonsági kérdés, hanem az, hogy a vakcinát biztonságos körülmények között, megfelelő minőségben állítsák elő és juttassák el az embereknek.

Juhász Gábor azt mondta: aki kíváncsi a tulajdonosokra, a törvény által kínált lehetőségeket kihasználva nézzen utána, de megjegyezte, az országgyűlési bizottság kérésére "szívességet tesznek" majd a szakszolgálatok, mert kísérletet tesznek arra, hogy a külföldi társszervek segítségével kiderítsék: ki vagy kik állnak az Omninvest mögött.

Tóth Károly, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke a több mint három órás ülést követően újságíróknak azt mondta: a Nemzetbiztonsági Hivatal ezredesének hétfői meghallgatáshoz képest nem keletkeztek új információk. Kijelentette: az Omninvesttel kapcsoltban "ami döntő és releváns, az az, hogy a gyártás és a szállítás biztonságos körülmények között zajlik, és ez a perdöntő".

Hozzátette: a nagyobb gyógyszergyártó cégek mögött is tőzsdei részvények állnak, és ott sem tudni, kik a valódi tulajdonosok.

A titokminiszter furcsának nevezte, hogy egy 15 éve tevékenykedő vakcinagyártó cég után csak most kutakodnak, holott minden kormány az Omninvesttől vásárolta az influenza elleni oltóanyagot.

Simicskó István, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának KDNP-s elnöke a bizottsági ülés közben tartott sajtótájékoztatón úgy vélekedett, ha egy társaság milliárdos támogatást kap az államtól, majd rendszeresen milliárdos állami megrendelést szerez, akkor az a legkevesebb, hogy az állampolgárok megtudhassák, kitől vásárolnak.

Juhász Gábor újságíróknak elmondta, hogy a bizottság zárt ülésén a szakszolgálatok vezetői beszámoltak első féléves tevékenységükről. Megemlítette, azért december elején került erre sor, mert szeptemberben minisztercsere történt, és ő a kinevezése után két alkalommal is arra adott utasítást az egyik szolgálatnak, hogy a jelentését dolgozza át a miniszter "ízlésének megfelelően".

Hanganyag: Nagy Tamás