eur:
392.69
usd:
366.2
bux:
66815.95
2024. április 25. csütörtök Márk

Jövőre emelkedik a minimálbér - a nap legfontosabb hírei

73.500 forint lesz jövőre a minimálbér. Újabb halálos áldozatot követelt Magyarországon az új influenza. Átszállított egy guantánamói foglyot Magyarországra az amerikai kormány.

Emelkedik a minimálbér

A jelenlegi 71.500 helyett 2010-ben 73.500 forint lesz a minimálbér és 89.500 forint a garantált szakmunkás bérminimum, a nettó keresetek pedig - a tervezett 3,9 százalékos inflációval számolva - megőrzik reálértéküket - állapodtak meg a résztvevők az Országos Érdekegyeztető Tanácsban. Egy korábban, a kormányzati oldal által kidolgozott táblázat szerint a reálérték megőrzéséhez a 160 ezer forint alatti bruttó kereseteket növelni kell, 160 és 600 ezer között viszont nincs szükség emelésre.

Borsik János, a munkavállalói oldal szóvivője, az Autonóm Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke az InfoRádióban vállalhatónak nevezte az egyezséget, és úgy vélte: a táblázat alapján várhatóan csökkenteni lehet majd a személyi jövedelemadó módosításai miatt kialakult aránytalanságokat. Dávid Ferenc, a munkaadói oldal szóvivője az InfoRádióban szintén méltányosnak nevezte az egyezséget. Emlékeztetett arra, hogy - kérésükre - a bérajánlás a 2009-ben veszteséges cégekre nem vonatkozik.

Halálos áldozatokat szed az influenza

Újabb halálos áldozatot követelt Magyarországon az új influenza. Falus Ferenc országos tiszti főorvos elmondta: a 24 éves fiatalember a zalaegerszegi kórházban halt meg. A szakember korábban arról is beszámolt, hogy eddig 1 millió 700 ezren kapták meg a H1N1-vírus elleni védőoltást Magyarországon. Hozzátette: 50-70 ezerre becsülik azoknak a számát, akik átestek a betegségen.

Kedden hajnalban Budapesten meghalt egy, az új típusú influenza szövődményei miatt kórházban ápolt kismama is. Gál János, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának igazgatója közölte: a várandós nő állapota azután fordult válságosra, hogy a vírus a szívét és a veséjét is megtámadta. Hozzátette: a terhessége hatodik hónapjában lévő nő magzatát sem tudták megmenteni.

Kik vezetik az Omninvestet?

Továbbra sem tudni, hogy kik az új típusú influenza elleni oltóanyagot gyártó Omninvest tulajdonosai. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának KDNP-s elnöke, miután testület ülésén a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójától tájékozódtak az ügyben, azt mondta: az Omninvest tulajdonosi hátterének csak 2 százaléka ismert, a 98 százalékos többségi tulajdon pedig egy Cipruson bejegyzett cég kezében van. Az MSZP szóvivője válaszában emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltás óta valamennyi kormány, így az Orbán-kabinet is az Omninvesttel kötött szerződést az influenza vakcina gyártására. Budai Bernadett azt mondta: a cég tulajdonosi szerkezete hosszú évek óta változatlan.

Megérkezett a fogoly

Az amerikai kormány hivatalosan is bejelentette, hogy átszállított egy guantánamói foglyot Magyarországra; Washington köszönetet mondott a befogadásért a magyar kormánynak. Korábban a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter arról beszélt, hogy a hét éven át raboskodó férfi várható tartózkodási helyét biztonsági okok miatt nem hozzák nyilvánosságra. Juhász Gábor emlékeztetett: Magyarország a november 25-én Washingtonnal kötött megállapodásban azt vállalta, hogy a férfit megtanítják magyarul, biztosítják a beilleszkedését, valamint azt, hogy szakmát szerezhessen.Nem áll le

Jövőre is folytatódik az ÖKO-program, amelynek keretében már a kémények felújítására is lehet majd pályázni - jelentette be az önkormányzati miniszter. Varga Zoltán a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a kéményfelújítás mellett továbbra is lehet pályázni a lakások belső fűtésének korszerűsítésére, valamint a közüzemi mérőórák felszereltetésére is. Hozzátette: 2010-ben a költségvetés alapján 5 milliárd forint áll a minisztérium rendelkezésére, hogy finanszírozza az ÖKO-programot.

Kevesebb jut a fővárosnak

Összesen 65 milliárd forinttal csökken Budapest költségvetése jövőre, az ideihez képest. Ikvai-Szabó Imre szabad demokrata főpolgármester-helyettes azt mondta: 25 és fél milliárd forint elvonás az ország 2010-es büdzséjéből adódik, míg a főváros 40 milliárd forintos megszorítást tervez jövőre.

Új földgáztároló nyílt

Átadták Közép- és Kelet-Európa legnagyobb földgáztárolóját a Bács-Kiskun megyei Zsanán. Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter az eseményen azt mondta: a létesítményt a német E.ON csoport 33 milliárd forintos beruházásával bővítették; a tároló kapacitása meghaladja a 2,1 milliárd köbmétert. Hozzátette: a regionális kereskedelmi földgáztároló üzleti alapon létesült, ezért a beruházás költsége nem növeli a gáz fogyasztói árát.

Ítélet

Első fokon másfél év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte hivatali visszaélés miatt Benedek Fülöpöt, az agrártárca volt szakállamtitkárát, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettesét a Heves Megyei Bíróság. Az ítélet szerint 2006 decemberében - az elítélt közbenjárására - jogellenesen vontak ki művelésből egy 202 hektáros, pákozdi ingatlant. Az ügyész súlyosbításért, a védelem felmentésért fellebbezett.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×