eur:
393.87
usd:
369.12
bux:
65842.8
2024. április 23. kedd Béla

Németországban törvény készül a dolgozók védelmére kémkedés ellen

A német ellenzéki szociáldemokrata párt jövő héten törvényjavaslatot nyújt be a parlamentben a munkavállalók adatainak védelmére, ezt közölte a Hamburger Abendblatt című lap a párt szövetségi gyűlési (Bundestag) frakcióvezetőjét, Walter Steinmeiert idézve.

Az új jogszabály gyakorlatilag a munkáltatók kémkedésétől védené a dolgozókat. A párt szerint különösen veszélyes, hogy a munkáltatók visszaélhetnek a dolgozók egészségügyi adataival.

A német Focus magazin éppen vasárnap új értesüléseket közölt arról, miként szimatolt az Edeka egyik kiskereskedelmi hálózata a dolgozók után. A cég állítólag magándetektíveket bérelt fel, akik az értesülés szerint álcázva, hamis ürügyekkel otthonukban meglátogatták - ellenőrizték - a beteget jelentő dolgozókat, illetve átkutatták az alkalmazottak autóit. A detektívek hetente húsz kocsit nyittattak ki a munkából távozó dolgozókkal átvizsgálás végett, írta a lap. A vonakodó dolgozókat azzal ijesztgették, hogy "kihívjuk a rendőrséget, és annak egészen biztosan munkajogi következményei lesznek" - idézett egy magándetektívet a Focus magazin.

Németországban sok üzlethálózatnál "napi rutin" a dolgozók törvényellenes megfigyelése a Stern magazin egyik tavaszi beszámolója szerint. Többek között a Penny, a Netto, a Norma, a Rewe, a Tegut, a Hagebau, a Famila, a Lidl, az Edeka és a Plus üzleteiben figyelik titokban a dolgozókat, írta a Stern a
birtokába került mintegy 150 jegyzőkönyvre hivatkozva.

Szeptemberben a Magyarországon is ismert Lidl diszkontláncnak már drágán kellett megfizetnie alkalmazottai jogellenes megfigyeltetéséért: a cégre 1,5 millió eurós bírságot szabott ki a stuttgarti központi adatvédelmi hivatal.

A jelek szerint azonban ettől nem következett be fordulat a cégek gyakorlatában. Igaz, ők sincsenek könnyű helyzetben. A német magándetektívek szakmai szervezete (BDD) szerint tavaly a gazdasági jellegű megbízások 58 százalékát indokolták a megbízók azzal a gyanúval, hogy dolgozóik lopnak, visszaélnek a betegállománnyal, hamisan számláznak, üzleti titkokat árulnak vagy csak úgy kifecsegnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×