eur:
392.68
usd:
366.08
bux:
66803.58
2024. április 25. csütörtök Márk

Mesterházy Attilát javasolja miniszterelnök-jelöltnek az MSZP választmánya és országos elnöksége is

Közös javaslatként terjeszti a decemberi kongresszus elé Mesterházy Attila miniszterelnök-jelöltségét az MSZP országos elnöksége és választmánya. A lisszaboni szerződésről egyeztettek a Fidesz budapesti konferenciáján. Oroszországban pokolgép okozta a tegnap esti vonatszerencsétlenséget, a támadást egy szélsőjobboldali szervezet vállalta magára

Közös javaslatként terjeszti a december 12-i kongresszus elé Mesterházy Attila miniszterelnök-jelöltségét az MSZP országos elnöksége és választmánya. Ezt Lendvai Ildikó pártelnök és Simon Gábor, a választmány vezetője jelentette be a testület ülésének szünetében. Mesterházy Attila a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a jobboldalt nem ellenségnek, hanem ellenfélnek tekinti, amely arra számíthat, hogy az MSZP keményen fog az igazáért harcolni. A távirati iroda úgy tudja: a választmány egyhangúlag támogatta a szocialista frakcióvezető miniszterelnök-jelöltségét a budapesti zárt ülésen. Mesterházy Attila a tanácskozáson arról beszélt, hogy a kampány során vállalni kell az eddigi eredményeket, ugyanakkor a változás képességét is meg kell mutatni, azt, hogy a szocialisták mit akarnak a jövőben másként csinálni. A Fidesz szerint Mesterházy Attila jelölése egyet jelent a múlttal, a Gyurcsány-Bajnai-korszakkal és a megszorításokkal. Répássy Róbert frakcióigazgató úgy véli: az MSZP Gyurcsány Ferenc hatalomba való visszatérését próbálja előkészíteni.

A pénzügyminiszter szerint politikai elfogultság a 2010-es költségvetés tervezete ellen kampányolni. Oszkó Péter úgy fogalmazott: akiben van az ország sorsa iránti felelősség, az megszavazza a jövő évi büdzsét. A pénzügyi tárca vezetője azután beszélt erről, hogy 29 ismert közgazdász, köztük az Orbán-kormány több egykori magas rangú vezetője a napilapokban megjelentetett nyílt levélben szólította fel a képviselőket a költségvetési tervezet elutasítására. Az aláírók - többek között Járai Zsigmond, az Orbán-kormány pénzügyminisztere, volt jegybankelnök és Bod Péter Ákos, szintén az MNB egykori elnöke - úgy vélik: a kormány tervezete rossz irányba viszi a gazdaságot, mert nem kezdődnek meg a reformok, nem segíti a magyar vállalkozások versenyképességét, a költségvetési hiányt pedig alultervezi. Erre reagálva Oszkó Péter pénzügyminiszter hangsúlyozta: még soha nem készült olyan büdzsé, amelynek számait az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap, a Magyar Nemzeti Bank, az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács szakértői is ellenőrizték. Visszautasította a nyílt levél állításait az MSZP is.

A lisszaboni szerződés december 1-jei hatálybalépésével végetérhet az Európai Unió évek óta húzódó intézményi válsága - mondta Schmitt Pál, az Európai Parlament alelnöke a témában a Fidesz által szervezett budapesti konferencián. A néppárti képviselő hangsúlyozta: vállalható, jó kompromisszum született, mert a lisszaboni szerződéssel lehetővé válik, hogy Európa ne saját magával, hanem a kontinenst érintő kihívásokkal foglalkozzon. Szájer József európai parlamenti képviselő arról beszélt, hogy Magyarország eddig nem igazán élt az unió adta lehetőségeivel. Hozzátette: jelentős esélyt jelent a 2011-es magyar uniós elnökség, mert - mint fogalmazott - egy lerombolt, gazdaságilag tönkretett ország mutathatja meg, hogy visszatért Európába.

Előzetes letartóztatásba helyezte a Pécsi Bíróság a város egyetemén lövöldöző fiatalembert. Hajdú István, a városi bíróság elnöke azt mondta: a kényszerintézkedést 30 napra rendelték el, mert megítélésük szerint fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, valamint az, hogy szabadlábon hagyása esetén a tanúk befolyásolásával nehezítené a bizonyítási eljárást. Visegrády Zoltán, a gyanúsított ügyvédje azt mondta: védence várhatóan a jövő héten tesz vallomást. Úgy fogalmazott: az, amit a bűncselekményről neki mondott, ügyvédi titok, de egy irracionális cselekménynél nem lehet racionális okokat keresni. A pécsi Tudományegyetem 23 éves hallgatója csütörtök délben, engedéllyel tartott fegyverével megölte egy csoporttársát, egy másikat életveszélyesen megsebesített és meglőtt egy laboránst és egy takarítónőt is.

Oroszországban pokolgép robbanása okozta a Moszkva és Szentpétervár közötti vonatszerencsétlenséget - közölte a Szövetségi Biztonsági Szolgálat igazgatója. Alekszandr Bortnyikov Moszkvában arról tájékoztatta Dmitrij Medvegyev elnököt, hogy a pokolgép hatóereje 7 kilogramm TNT robbanóanyagnak felelt meg. Nem sokkal később a Combat 18 elnevezésű neonáci katonai szervezet honlapján magára vállalta a merénylet elkövetését. A hatóságok vizsgálják a közlés hitelességét. Közben ma délután egy második pokolgép is felrobbant a Nyevszkij expressz balesetének helyszínén - közölték a hatóságok, ebben a detonációban nem sérült meg senki. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztere este arról számolt be, hogy a helyszín átvizsgálása befejeződött és egy sínpáron megindult a közlekedés a Moszkva-Szentpétervár vonalon. --- A tegnap esti merényletnek az utolsó hivatalos tájékoztatás szerint 26 halálos áldozata és mintegy 100 sebesültje van; 18 embert még keresnek. A szerelvényen 682 utas és 29 fős fős személyzet volt, amikor kisiklott.

Genf központjában mintegy 3 ezren tüntettek a Kereskedelmi Világszervezet ellen tiltakozva. A demonstrálók egy csoportja bankok, üzletek ablakait, kirakatait törte be, autókat gyújtott fel. A megmozdulást a WTO-nak a svájci városban hétfőn kezdődő tanácskozása elé időzítették. A hatóságok rohamrendőröket vetettek be, hogy megakadályozzák a rendbontást. A hétfőn kezdődő fórumon az Egyesült Államok, Kína és számos más ország tárgyal majd arról, hogy miként lehet a világgazdaságot kimozdítani a recesszióból.

Jövő vasárnap változik az éves vasúti menetrend. Az új menetrendről a MÁV-START Zrt. honlapján tájékozódhatnak.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×