Budapest és Pozsony eltérő módon rendezné a kisebbségi nyelvi vitát

Infostart
2009. november 27. 19:00
Magyarország és Szlovákia továbbra is eltérő módon rendezné a nyáron kialakult kisebbségi nyelvi vitát - derült ki a kormányfő és az Európai Parlament elnökének nyilatkozataiból. Jerzy Buzek szerint Pozsony nem zárta ki, hogy a jövőben módosítja a szlovák államnyelvtörvényt.

Hiába a magyar-szlovák kormányfői megállapodás és a 14 pont, úgy tűnik, Pozsony és Budapest mégsem azonos módon oldaná meg a két ország konfliktusát, amit az államnyelvtörvény és az államfő révkomáromi incidense okozott.

Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke Budapesten tárgyalt a miniszterelnökkel, ezt követően Bajnai Gordon azt mondta, Magyarország azért is csatlakozott öt éve az EU-hoz, hogy a konfliktusokat európai módon lehessen rendezni. A problémát az EBESZ kisebbségügyi főbiztosának ajánlásai alapján fogjuk elrendezni, mondta, ebből a szempontból is fontos, hogy az Európai Parlament támogatja Magyarországot.

Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke viszont néhány napja azt tapasztalta Pozsonyban, hogy Szlovákia nem ezt a megoldást szeretné. "Nemrégiben Szlovákiában jártam, ahol arról tájékoztattak: erős a szándék arra, hogy az országon belül oldják meg ezt a problémát a szlovák kormány és a magyar kisebbség képviselőinek állandó párbeszéde révén" - jelentette ki.

Jerzy Buzek szerint folyamatos párbeszédre lenne szükség a két ország között; állandóan egyeztetni kellene az Európa Tanáccsal és az EBESZ-szel, és az is fontos, hogy Szlovákia jó szándékkal, megfelelően alkalmazza az államnyelvtörvényt.

Az Európai Parlament elnöke hozzátette: Szlovákia nem zárta ki, hogy a jövőben módosítja az államnyelvtörvényt. Azt nem tudni, hogy milyen irányban, az újságírók ugyanis egy kérdést sem tehettek fel sem Jerzy Buzeknek, sem Bajnai Gordon miniszterelnöknek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást