eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A foglalkoztatási tárcát kapja a magyar biztos-jelölt - a nap legfontosabb hírei

Magyarország számára kedvező döntésnek nevezte a foglalkoztatási, szociális ügyi és esélyegyenlőségi biztosi poszt elnyerését Andor László.

Brüsszelben ma jelentették be, hogy a magyar jelölt melyik tárcát kapja a José Manuel Barroso vezette Európai Bizottságban. Bajnai Gordon miniszterelnök szerint elismerés Magyarország számára, hogy egy fontos területet kap a magyar jelölt. A Fidesz szerint Magyarország az európai bizottsági posztok elosztásának vesztese lett, és egy súlytalan tárcát kapott.

Összekapcsolják a szlovén és a magyar gázhálózatot

Szlovéniában is folytatódik a Hévíz és Cirkovce közötti villamos távvezeték-hálózat kiépítése, és a két ország összekapcsolja gázhálózatait - számolt be a keszthelyi magyar-szlovén együttes kormányülésen aláírt megállapodásokról Bajnai Gordon miniszterelnök. Az ülésen az energiabiztonságot érintő döntések mellett megállapodást írtak alá egészségügyi és gazdaságfejlesztési témákban, valamint az euroatlanti együttműködésről a Nyugat-Balkán jövője ügyében.

A szlovák nyelvtörvényről is tárgyal Sólyom László és Jerzy Buzek

A szlovákiai nyelvtörvényről is tárgyalt a magyar államfő és az Európai Parlament elnöke. Sólyom László a Sándor-palotában fogadta Jerzy Buzeket. A köztársasági elnök szerint legalább azt el kellene érni, hogy a tavaszi szlovákiai választásokig ne alkalmazzák az anyanyelv használatának büntetésére vonatkozó rendelkezést. Jerzy Buzek közölte: a pozsonyi kormányzat nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a jövőben megváltoztassák a nyelvtörvény szövegét.

OÉT: nincs megállapodás a minimálbérről

A várakozásokkal ellentétben nem sikerült megállapodni a jövő évi keresetajánlásokról az Országos Érdekegyeztető Tanácsban. A következő tárgyalás december elsején lesz. Korábban a szakszervezetek a jelenleg 71.500 forintos minimálbér 76 ezer forintra emelését kérték, de a munkaadók erre nem adtak választ.

Kétszáznál több oltópont működik

Egy hét alatt több mint 10 ezren keresték fel az oltópontokat. Az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztálya közölte: már több mint 200 oltóközpontban lehet térítés ellenében megkapni a H1N1-es vírus elleni vakcinát. Az oltóanyagért és a beadásért továbbra is összesen háromezer forintot kell fizetni. Az ÁNTSZ adatai szerint eddig körülbelül 1,6 millióan kaptak védőoltást az új influenzavírus ellen.

Rögzítették a kamerák a pécsi lövöldözést

Rögzítették a biztonsági kamerák a tegnapi, pécsi lövöldözés egyes részleteit - közölte Zsobrák Péter a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A pécsi Tudományegyetem 23 éves hallgatója csütörtök délben, engedéllyel tartott fegyverével megölte egy csoporttársát, életveszélyesen megsebesített egy másik fiatalembert, és megsérült egy laboráns, valamint egy takarítónő is. A gyanúsítottat őrizetbe vették és kezdeményezték előzetes letartóztatását.

A Fidesz a vasúti jegyáremelés ellen

A Fidesz felszólítja a kormány, hogy ne emelje a vasúti menetjegyek árát, inkább fejlessze a szolgáltatást. Fónagy János, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerint a díjemeléssel a kabinet csak azt éri el, hogy az emberek vagy autóval közlekednek, vagy lemondanak az utazásról. A távirati iroda korábban azt írta: a MÁV átalakítására vonatkozó kormányzati program 2010 januárjától 10 százalékos tarifaemelést tartalmaz.

Szőlőkivágás uniós támogatással

Több mint 3,5 milliárd forinttal támogatja az idén és jövőre Magyarországon a szőlőkivágást az Európai Unió. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal sajtófőnöke elmondta: a borpiaci évre 4.406 kérelem érkezett be a hivatalhoz, az igényelt terület nagysága meghaladta a háromezer hektárt. Soproni Horváth Lajos hangsúlyozta: az ültetvények kivágását kizárólag a jogerős engedély birtokában lehet megkezdeni, a hivatal pedig a kivágás ellenőrzése után fizeti ki a támogatást.

Zöld utat kapott a Tubesre tervezett NATO-radar

A Pécs melletti Tubesre tervezett NATO-radar ügyében hozott határozat felülvizsgálatát fogja kérni a Legfelsőbb Bíróságtól a baranyai megyeszékhely polgármestere. Páva Zsolt azután közölte ezt, hogy a Fővárosi Bíróság jogerősen elutasította azokat a kereseteket, amelyek megtámadták a Tubesen lévő katonai híradó objektum korszerűsítését és a NATO-radar kiépítését engedélyező miniszteri határozatot.

Elhunyt Melis György

Elhunyt Melis György operaénekes. A Kossuth-díjas művészt, a Magyar Állami Operaház örökös tagját 86 éves korában érte a halál. Melis György munkáját a többi között Liszt Ferenc és Kossuth díjjal, Magyar Örökség díjjal ismerték el, 2003-ban pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést vehette át. Melis Györgyöt a Magyar Állami Operaház, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×