"Minden adott az öngondoskodás terjedéséhez az egészségügyben"

Infostart
2009. november 26. 08:20
A GKI Egészségügy-kutató Intézet igazgatója szerint a jelenlegi helyzetben minden adott az öngondoskodás terjedéséhez az egészségügyben. Skultéty László a Figyelő és a Heti Válasz konferenciáján azt mondta, szakmai konszenzus nélkül nem lehet sikeres a legjobb egészségügyi reform sem.

A GKI Egészségügy-kutató Intézet igazgatója szerint az elmúlt évek egészségügyi reformnak nevezett összetett intézkedéssorozatából mindössze néhány, például a gyógyszertámogatás átalakítása tekinthető sikeresnek. Skultéty László a Figyelő és a Heti Válasz konferenciáján azt mondta, a 2006-os és 2007-es intézkedések fő baja az volt, hogy egyszerre akart forrást kivonni a rendszerből, és reformálni.

"A szakmai közvélemény eléggé megosztott, és minden jelentős érdekcsoport ellenzi az átalakítást. Tanulság tehát, hogy mielőtt a politika színre visz egy koncepciót, előbb szakmai konszenzust kell elérni. Olyannal nem szabad előállni, amit a szakma ízekre szed, és nem tud vele azonosulni" - fogalmazott.

Skultéty László szerint az elmúlt években mindenki tette a dolgát. A lakosság fizette a hálapénzt, és megpróbálta elkerülni a járulékfizetést; az intézmények takarékoskodtak és megpróbáltak minden kiadást csökkenteni; a biztosítók éltek a könnyű pénzszerzés lehetőségeivel és védték az adókedvezményeiket, de mindenkinek csalódnia kellett. Eközben ugyanis romlott az ellátás színvonala, csökkentek a munkáltatói befizetések, és egyre többe került az ágazat működtetése.

"A lehetőség és a kényszer adott arra, hogy valódi öngondoskodás alakuljon ki Magyarországon. Az egészségügyben romlik a közszolgáltatás, növekszik a várakozási idő, a magánkiadások arányában elöl vagyunk nemzetközi összehasonlításban, ezen belül alacsony az intézményi keretek között megvalósuló kiadás" - jelentette ki.

Skultéty László szerint a kormány mellett elsősorban a pénzügyi szférának kell kiutat találnia az egészségügy válságából.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást