Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gárdaegyenruhában jelent meg a közgyűlésben egy képviselő

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A betiltott Magyar Gárda egyenruhájában jelent meg egy terézvárosi képviselő a testületi ülésen. A rendőrség szabálysértési eljárást indított.

Betette a lábát az önkormányzati munkába a Magyar Gárda. Ezt Verók István terézvárosi polgármester nyilatkozta a Független Hírügynökségnek, miután a képviselő-testületi ülésen Gyenge Zsolt, az egykor Fideszes színekben, ma pedig a Jobbik tagjaként politizáló képviselő a betiltott Magyar Gárda egyenruhájában jelent meg.

Verók István amint észlelte ezt, felszólította a képviselőt, hogy vagy változtasson az öltözetén, vagy hagyja el a termet. Mivel ezt Gyenge Zsolt megtagadta, a polgármester felfüggesztette az ülést, és azonnal értesítette a kerületi kapitányságot.

A helyszínre érkező járőrök megállapították, hogy az önkormányzati képviselő szabálysértést követett el, mivel nyilvános rendezvényen olyan formaruhát viselt, amelyről - annak jellegzetes tulajdonságai miatt - a bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet egyenruhája ismerhető fel - írja közleményében a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Csütörtökön lépett hatályba az a kormányrendelet módosítás, miszerint ez ilyen szabálysértés ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

A VI. kerületi Rendőrkapitányság szabálysértési eljárást indított a képviselővel szemben.

A Jobbik múlt pénteken jelentette be, hogy alkotmánybírósági felülvizsgálatot kér a módosított jogszabály miatt. Álláspontjuk szerint a nemzeti jelképek és egyenruha viselése a szabad véleménynyilvánítás körébe tartozik.