Bajnai: Újra kell jelölni helyünket a világban

Infostart
2009. november 26. 14:33
Kiszámítható, értékeken nyugvó külpolitikára van szükség - mondta a Pénzügykutató és az Allianz Biztosító közös konferenciáján a miniszterelnök. Bajnai Gordon hozzátette: az értékek figyelembevételével kell meghatároznia Magyarországnak az érdekeit.

Újra ki kell jelölni helyünket a világban, mivel a válság átalakította a meglévő erőviszonyokat és trendeket - kezdte előadását a miniszterelnök. Bajnai Gordon szerint azok az országok tudnak gazdasági súlyuknál nagyobb külpolitikai befolyást elérni, amelyek csökkentik hiányukat és eladósodottságukat, ezáltal mérséklik pénzügyi függőségüket.

A miniszterelnök azt mondta: Magyarország két nagy szövetség tagja: az Európai Unióé és a NATO-é, ez határozza meg az értékeket, amelyeket képvisel külpolitikájában, és ezek figyelembevételével kell meghatározni az ország érdekeit és kijelölni a prioritásokat. A kormányfő szerint Magyarország érdeke az energiafüggőség csökkentése és az erre válaszként lehetséges alternatívák közül a Nabucco-t jelöltük meg prioritásként. Ugyanakkor nagyon fontos a szomszédságpolitika is, amelyben a határon túli magyar kisebbség érdekeinek figyelembevételével kell a prioritásokat megjelölni. A miniszterelnök megjegyezte: ahhoz, hogy egy ország külpolitikája sikeres legyen belső egység is szükséges, mert a megosztottság perifériára szoríthat.

A szomszédságpolitika kiemelt jelentőségű a magyar külpolitikában - mondta a külügyminiszter a Pénzügykutató és az Allianz Biztosító közös konferenciáján. Balázs Péter hozzátette: míg több, nem szomszédos államban pozitív kép él Magyarországról, addig közvetlenül mellettünk ez közel sincs így.

Egységesnek és kompromisszumra képesnek kell lennie az unió politikájának, mert akkor erős és cselekvőképes egy szervezet kifelé - mondta a konferencián a külügyminiszter. Balázs Péter kiemelte: a magyar külpolitika fókuszában a szomszédságpolitika van, amely sokkal több feladatot ad, de azt tudomásul kell venni, hogy egy szervezetben azonosak a célok.

A külügyminiszter hangsúlyozta, több olyan ország van, ahol pozitív kép él a magyarokról, ilyen például Finnország, Törökország, Németország, vagy Kína, ugyanakkor a közvetlen szomszédjaink esetében egyáltalán nem így van, ezen kellene javítani.

Balázs Péter azt mondta: javasolta például az unióban, hogy középiskolában tanítsanak meg 1000 szót a szomszéd államok nyelvén és emellett kulturális és történelmi ismereteket ezekről az országokról, mert ez is egy modern állam feladata és közelebb hozhatja az államokat egymáshoz.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Balázs Péter külügyminiszter
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Bajnai Gordon miniszterelnök
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást