Nézőpont Intézet: Csak 5 százalék szavazna Mesterházyra

Infostart
2009. november 25. 12:52
Az egyes pártok lehetséges kormányfő-jelöltjei közül Orbán Viktor megválasztását támogatnák a legtöbben - ez derül ki a Nézőpont Intézet novemberi felméréséből, amelyet a Heti Válasz megbízásából készített. Az MSZP frissen megnevezett miniszterelnök-aspiránsát, Mesterházy Attilát viszont csak az összes megkérdezett 5 százaléka választaná.

A Fidesz növelte támogatottságát novemberben az előző havi eredményhez képest. Így az összes megkérdezett körében a legnagyobb ellenzéki párt 39 százalékot ért el, az MSZP 10 százalékon áll, a Jobbik szorosan a nyomában 9 százalékkal. A politikailag aktív szavazók között a Fidesz támogatottsága 48 százalékos, az MSZP 11 százalékot, a Jobbik 9 százalékot ért el.

Kormányfői ambíciók: Százötven nappal az országgyűlési választások várható második fordulója előtt körvonalazódni látszik, mely párt kit jelöl majd kormányfőnek. Egyedül a Jobbik adós még egy névvel. Érdekes, hogy míg a baloldal jelöltjére hónapokat várt a nyilvánosság, a hasonlóan esélytelen szélsőjobboldali kormányfőaspiráns után senki sem érdeklődik.

Ha "most vasárnap" és közvetlenül választanánk a kormányfőt, Orbán Viktornak nem volna komoly kihívója; a megkérdezettek 38 százaléka őt választaná. Jócskán lemaradva, de mégis meglepően jól szerepelne Bokros Lajos is, 16 százalékos támogatottsággal. Az elsősorban a budapestiek és az idősek körében kedvelt politikus-közgazdász sikeresen töltötte be a baloldalon tátongó űrt. Beszédes, hogy az MSZP-táborban 39 százalékos támogatásával népszerűbb, mint Mesterházy Attila (19 százalék). Nem véletlen, hogy a maradék SZDSZ is mögé akart volna felsorakozni. A szocialista frakcióvezetőt az összes megkérdezett öt százaléka bízná meg kormányalakítással - Morvai Krisztinát hat százalékuk.

Bajnai és a korrupció: Négyből hárman nem értenek egyet azzal az állítással, hogy "Bajnai Gordon kormánya csökkentette a korrupciót" (73 százalék); igennel mindössze a válaszadók 17 százaléka felelt. Az MSZP, úgy tűnik, hiába reménykedett, hogy az átmeneti miniszterelnök javítani tud a szocialisták megkopott hírnevén. A Hajdú-Bét-, BKV- és Zuschlag-ügyeket a kafkai "Közérdekvédelmi Hivatal" sem tudja feledtetni. A szocialisták támogatóinak is csak a harmada (37 százalék) érzékeli az elmúlt hónapokban a korrupció csökkenését.

A felmérésből az is kiderül, hogy Gyurcsány Ferencet minden második válaszadó tartja felelősnek - szemben a volt kormányfő tanúvallomásával - a Zuschlag-ügyért. A többiek felerészt felmentették a volt minisztert a tárcájánál történt korrupció alól (27 százalék), illetve nem tudtak dönteni az ügyben (23 százalék). Különösen az MSZP támogatói voltak megértőek: csak 16 százalékuk szerint felelős Gyurcsány a pályázati pénzek osztogatásáért.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szabó Márk, a Nézõpont Intézet vezetõ elemzõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást