Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nézőpont Intézet: a Jobbik magasra tette a lécet saját maga számára

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Végre lehet hinni a közvélemény-kutatások eredményének - mutatott rá a Nézőpont Intézet vezető elemzője az időközi választások adatai alapján. Böszörményi-Nagy Gergely az InfoRádiónak azt mondta: a Jobbikot kommunikációs kihívás elé állítja az a tény, hogy a Józsefvárosban nem tudott vagy nem akart jelöltet állítani. Hozzátette: a radikális pártnak csak regionális szinten magas a támogatottsága.

Nem okozott meglepetést a csornai parlamenti és a józsefvárosi polgármester-választás eredménye - mondta az InfoRádiónak a Nézőpont Intézet vezető elemzője.

Böszörményi-Nagy Gergely szerint annak a tendenciának a folytatása látható, ami egy-másfél éve bontakozik ki, vagyis hogy hosszú évek után hihetünk a közvélemény-kutatásoknak. A korábbi ciklusokkal ellentétben a felmérések országos népszerűségre vonatkozó adatai gyakorlatilag egy az egyben leképeződnek a helyi választásokon - fejtette ki.

A józsefvárosi polgármester-választás azt mutatja, hogy a Fidesz és az MSZP közötti különbség nagyjából megegyezik a jelzettel, míg a csornai eredmény annak tudható be, hogy Nyugat-Magyarországon a Fidesz amúgy is erősebb, így még nagyobb arányban tudott győzni - közölte a vezető elemző.

Az LMP nyolc százalékos eredménye a Józsefvárosban annak tulajdonítható, hogy a pártnak lehetősége volt egy kerületre összpontosítani az erőforrásait - vélekedett Böszörményi-Nagy Gergely. Hozzátette: komoly kihívás és szervezeti munkát igényel, hogy az EP-választáson és az azóta tartott időköziken elért eredményeket meg tudja ismételni az LMP.

Nem tekinthető alacsonynak a csornai 25, és a józsefvárosi 24 százalékos részvételi arány, és bár nem tűnik kiélezettnek a 2010-es választás, jövő tavasszal ennél magasabb részvételre lehet számítani - mondta a vezető elemző.

A Jobbik nem kiegyensúlyozott

A Nézőpont Intézet munkatársa szerint a Jobbikot kommunikációs kihívás elé állítja az a tény, hogy a politikai "nemesvadnak" számító Józsefvárosban nem tudott vagy nem akart jelöltet állítani.

Böszörményi-Nagy Gergely kiemelte: a Jobbik magasra tette a lécet saját maga és a szimpatizánsai számára az EP-választáson elért eredménnyel, ezek után egy 10 százalék alatti eredmény már nehezen kommunikálható, véleménye szerint ezért nem indult el a párt a VIII. kerületben.

A Jobbik nem kiegyensúlyozottan teljesít jól, a 10 százalékos vagy a fölötti eredmény nem tekinthető országosnak - mondta a vezető elemző. Hangsúlyozta: regionális a párt támogatottsága, nagyon függ attól, hogy milyen szociális választói környezetben méretteti meg magát a radikális erő. A Jobbik nem tudja szállítani azt a magabiztos, feltörekvő párt imázst egy belvárosi kerületben, mint egy kistelepülésen - tette hozzá.

Hanganyag: Nagy Tamás