Bajnai szerint a nagykövetek nem a kormányt kritizálták

InfoRádió / MTI
2009. november 23. 15:03
A miniszterelnök szerint nem a kormányt, hanem azokat a független testületeket, szervezeteket, pártokat, önkormányzatokat bírálta kilenc állam budapesti nagykövetsége, amelyek szerintük külföldi befektetők ellen irányuló lépéseket tettek.

Bajnai Gordon azután beszélt erről, hogy találkozott az érintett nagykövetekkel. A kilenc diplomáciai képviselet a múlt héten ismertetett közös nyilatkozatában azt írta: a sok területen átláthatatlan viszonyok visszatarthatják a külföldi befektetőket.

Arra a kérdésre, mivel indokolták a nagykövetek, hogy nyílt levél formájában tették közzé álláspontjukat, azt válaszolta: a nagykövetségek úgy érezték, hogy Magyarország érdekében meg kell szólalniuk.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a nagykövetek a megbeszélésen világossá tették, hogy Magyarország barátai és Magyarország érdekében cselekedtek. Én magam is barátként és szövetségesként tekintek rájuk, ahogyan a magyarországi befektetők is - közölte.

Bajnai Gordon emlékeztetett arra, hogy a külföldi befektetők Magyarországon több mint 500 ezer embernek adnak munkát.

Kiemelte: ha csak ebbe belegondolunk, akkor is világosan látszik, milyen óriási vesztenivalója van az országnak; ezért komolyan kell venni a figyelmeztetéseket.

A kormányfő tájékoztatta a nagyköveteket arról, milyen intézkedéseket tesz a kormány annak érdekében, hogy javítsa a befektetői bizalmat. Ezek közül a korrupció elleni fellépést nevezte a legfontosabbnak és ismertette a parlament előtt lévő törvényjavaslat főbb intézkedéseit.

Szintén fontosnak tartja, hogy az Országgyűlés dönteni fog a párfinanszírozás átalakításáról. Mint mondta, erről is kérdezték a nagykövetek.

Beszámolt arról: a nagykövetek konkrét ügyeket is felvetettek. Példaként Suez-csoportot Pécsett ért atrocitást vagy az országos kereskedelmi rádiók frekvenciájának ügyét. Előbbiről elmondták, példa nélküli módon, egy jogi vitát erőszakos úton próbált rendezni egy önkormányzat, amelynek az a dolga, hogy a jog betartását képviselje - idézte fel.

A miniszterelnök a nagyköveteknek ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a kormány felajánlotta a közvetítést, amelynek eredményeként múlt hét szerdán leült egymással a város és a francia cég vezetése.

Mint mondta, több nagykövet is beszélt arról, hogy közvetlen negatív élményeik vannak az országos kereskedelmi rádiók frekvenciapályázata kapcsán. A kormányfő a nagyköveteknek jelezte, hogy időben szólt aggályairól, és támogatja a parlamenti vizsgálóbizottság felállítását.

Az Amerikai Egyesült Államok, Belgium, Franciaország, Hollandia, Japán, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia és Svájc nagykövetsége a múlt héten, közös nyilatkozatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyarországra irányuló külföldi közvetlen befektetések túlnyomó része az általuk képviselt országokból származik, majd ehhez azt is hozzátették, hogy befektetőik aggodalmát különösen a közszolgáltatások, a műsorszolgáltatás és az országos közlekedési infrastruktúra egyes területein megmutatkozó "nem transzparens", nem átlátható "megnyilvánulások" váltották ki.