Biztonságos, olcsó és egészséges a csapvíz, mégis az ásványvizet veszik

Infostart
2009. november 22. 07:30
A csapvíz az egyik legjobban és leggyakrabban ellenőrzött élelmiszer Magyarországon - mondta a MAVÍZ PR-bizottságának elnöke, a Fejér Megyei Vízmű kommunikációs vezetője. Zsebők Lajos szerint az emberek inkább hisznek a reklámoknak, mint a saját tapasztalataiknak és a józan észnek, hiszen most, a válság idején is emelkedett a palackozott ásványvizek forgalma.

A reklámok, a minőség-javító programokról, illetve a minőség romlásáról szóló hírek, valamint saját tapasztalataik alapján ítélik meg a csapvizet a fogyasztók - mondta az InfoRádiónak a MAVÍZ PR-bizottságának elnöke. Zsebők Lajos hozzátette: az, hogy az otthonokba milyen víz jut el, nemcsak a szolgáltatóktól függ, hanem az épületek belső csőrendszerének állapotától is.

A csapvíz olcsó, ráadásul biztonságos, hiszen a legjobban és leggyakrabban ellenőrzött élelmiszer: nemcsak a szolgáltatók, hanem az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat is vizsgálják a minőségét. Egészséges, mivel az ásványi sók természetes formában vannak benne jelen, de környezetbarát is, hiszen nem kell palackozni, szállítani - magyarázta Zsebők Lajos.

A MAVÍZ PR-bizottságának elnöke megjegyezte: bármilyen furcsa is, a válság ideje alatt tovább nőtt az ásványvizek forgalma - a kutyatápokéval és az energiaitalokéval egyetemben.

Megjegyezte: az árak emelkedése sem rettenti el a vásárlókat, ömlik a reklám, az emberek elhiszik, hogy ásványvizet kell inni, és semmit nem sajnálnak érte - ezek szerint.

Nincs gond a fővárosi csapvízzel

A Fővárosi Vízművek kedvező adottságú, parti szűrésű vízbázisból nyeri az ivóvizet, aminek minősége meg kell, hogy feleljen egy, az uniós csatlakozáskor életbe lépett kormányrendeletben foglalt paramétereknek - mondta az InfoRádiónak a cég laborvezetője.

A vízminőséget vizsgálva a vízművek egyebek mellett méri a PH-t, a keménységet, a vezetőképességet, a fémek, ionok mennyiségét, ellenőrzik a klórozási melléktermékeket és a szerves szennyeződéseket - magyarázta Major Éva.

A szakértő hozzátette: kiemelten vizsgálják a nehézfémek, illetve a szennyezést jelző anyagokat - így a kloridot, az ammónium-nitritet és -nitrátot -, ám a fővárosi vizekben ezek nem szoktak előfordulni.

A gyógyszermaradványok ellenőrzése az ivóvízben nem kötelező, a Fővárosi Vízművek azonban egy kutatás-fejlesztési projekt keretében ilyen szempontból is megvizsgálta a vízbázisát és a szolgáltatott vizeit. A laborvezető elmondta: a fájdalomcsillapítókra, a gyulladásgátlókra és a szteroidokra - a leggyakrabban fogyasztott készítményekre - összpontosítottak, de nem találtak kimutatható mennyiséget.

Hanganyag: Panulin Ildikó és Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Zsebõk Lajos
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Major Éva
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást