Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Mumbaira lecsapó terroristák segítőit fogták el Olaszországban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Õrizetbe vett az olasz rendőrség szombaton két pakisztáni férfit, akit az egy évvel ezelőtti mumbai terrortámadás logisztikai támogatásával vádolnak.

Az észak-olaszországi Brescia városában elfogott két férfi - apa és fia - a rendőrség közlése szerint egy pénzátutalásokkal foglalkozó ügynökséget működtetett, és ezen keresztül segített pénzelni az indiai metropoliszban tavaly november 26-án kezdődött és három napon át tartó támadássorozatot, amelyben 166 ember halt meg és több mint 300-an megsebesültek.

A mumbai fegyveres támadások előtt egy nappal ők nyitották meg a szükséges pénz átutalásával annak az internetes telefonkapcsolatnak a számláját, amelyet azután a terroristák és cinkosaik használtak - mondta Stefano Fonzi, a bresciai rendőrség terrorellenes részlegének vezetője. Az ügyben tavaly december óta nyomoztak, miután az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodától, az FBI-tól riasztást kaptak, hogy a szóban forgó összeg Olaszországból érkezett - tette hozzá.

A számlát egy másik pakisztáni férfi nevén nyitották meg, aki sohasem járt Olaszországban, és akinek a mumbai terrorcselekményekhez sem volt köze. A más emberek személyi adataival való visszaélés egyébként bevett gyakorlat volt a két pakisztáni bresciai pénzügyi vállalkozásában.

Az olasz hatóságok bűnrészességgel és felbujtással, továbbá illegális pénzügyi tevékenységgel gyanúsítják a két pakisztánit.

A szombat reggeli rendőrségi rajtaütésben rajtuk kívül még két pakisztánit vettek őrizetbe, akiknek részük volt az említett pénzügyi csalásokban, de nem kötődtek a mumbai terrortámadáshoz. Egy ötödik pakisztáninak sikerült elmenekülnie a kommandósok elől. Az ügyben további 12 ember ellen indítottak eljárást, de ők szabadlábon védekezhetnek.

Tíz fegyveres támadt tavaly november 26-án Mumbai (Bombay) Tádzs Mahal és Oberoi szállodájára, egy zsidó központra és egy pályaudvarra. A terrorcselekményt végrehajtó csoport egyetlen életben maradt tagja, a 21 éves pakisztáni Mohammed Adzsmal Amir Iman a kihallgatások során elismerte, hogy kapcsolatban állt a pakisztáni szélsőségesekkel.