eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Mi a teendő járvány idején?

Hivatalosan is influenzajárvány van Magyarországon, miután elérte az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma a küszöböt: a múlt héten több mint 20 ezren, 22 100-an fordultak orvoshoz. Járvány idején az országos tiszti főorvos korlátozhatja az oktatási intézmények és a tömeges szórakozóhelyek látogatását, az ÁNTSZ pedig elrendelheti az óvodák, általános iskolák, kollégiumok és egyéb helyi közösségi célokat szolgáló intézmények bezárását, és lefújhat rendezvényeket.

Influenzajárvány van Magyarországon - jelentette be Falus Ferenc országos tiszti főorvos. A múlt héten több mint 22 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, hazánkban 20 ezer fölött már járványról beszélünk. Múlt héten 35 közösségben alakult ki járvány, ezek közül 18 esetben biztos, hogy a H1N1-vírus okozta a megbetegedéseket. A legtöbb megbetegedés Pest, Győr, Heves és Szabolcs megyében volt. Pontos számot nem tudott mondani, hogy hányan estek, eshettek át a betegségen, de az epidemiológiai becslések szerint körülbelül 30 ezren lehetnek.

A kórházi betegfelvételek száma is kétszeresére emelkedett az előző héten: több mint 170-en kerültek korházba influenzaszerű tünetetekkel, közülük 15 embert ápolnak intenzív osztályon. A influenza okozta halálesetek száma nem emelkedett, jelenleg hét igazolt esetről tudnak Magyarországon.

A járványküszöb átlépése azt jelenti, hogy speciális intézkedésekre is sor kerülhet - hangsúlyozta Falus Ferenc. Kifejtette: bevezetnek egy kórházi jelentési rendszert, ahol figyelemmel kísérik, hányan kerülnek kórházba, intenzív osztályra, és mennyien halnak meg. Figyelik a legnagyobb, legfontosabb vállalatok megbetegedési arányait is. Falus Ferenc kiemelte: minden cégnek aktualizálnia kellett saját pandémiás, azaz járványtervét, és fel kellett mérniük, mekkora létszámmal biztonságos még a működésük.

Az ÁNTSZ figyelemmel kíséri, hogy az ország mely egészségügyi intézményeiben van szükség látogatási tilalom bevezetésére, illetve, hogy hol lehet szükség iskola- vagy intézménybezárásra. A tiszti főorvos hozzátette: át kell gondolni a közösségi események korlátozását, így például arra kérik a munkáltatókat, hogy idén ne rendezzenek Mikulás-ünnepségeket a gyerekek számára, mert ez különleges fertőzésveszélyt jelenthet.

Ezzel kapcsolatban Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Intézet főigazgatója azt mondta az InfoRádiónak: indokolt esetben, a járvány megfékezése érdekében a sok embert vonzó rendezvények megtartását is megtilthatja az ÁNTSZ. Közintézményeket akkor kell bezárni, ha annak működése veszélybe kerül, például az iskolában nem tarthatók meg az órák, ha nincs bent megfelelő számú gyerek vagy tanár. Erről az intézményvezető dönt, és ezt jelenti az ÁNTSZ-nek - tette hozzá. Eddig hat általános iskolát zártak be Magyarországon, de a sok hiányzó miatt, nem pedig "járványügyi szempontból" - közölte az országos tiszti főorvos.

Előfordulhat, hogy szükség lesz a tervezett beavatkozások elhalasztására, illetve felvételi zárlatot is elrendelhetnek egyes kórházakban.

Falus Ferenc közölte azt is, van a betegek kezelésére megfelelő és elegendő mennyiségű gyógyszerkészlet a patikákban, és ebből juttattak a kórházaknak is. A patikákba eddig csaknem 400 ezer újinfluenza-vírus elleni oltóanyagot szállított ki az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet.

Hanganyag: Gál Ildikó és Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×