eur:
392.94
usd:
366.85
bux:
66164.92
2024. április 25. csütörtök Márk

A NATO addig marad Afganisztánban, amíg kell

A NATO-erők addig maradnak Afganisztánban, amíg a helyiek át nem tudják venni az irányítást és nem tudják működtetni az országot - szögezte le a szövetség főtitkára a 14. budapesti NATO konferencián.

A NATO főtitkára szerint az al-Kaida azonnal visszatérne Afganisztánba, ha az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének csapatai kivonulnának az országból. Anders Fogh Rasmussen Budapesten azt mondta, egyelőre a térségben kell maradni.

"Lehet, hogy a missziónk nagyon drágának tűnik, de sokkal többe kerülne anyagilag és erkölcsileg is, ha most kivonulnánk. Ezért kell Afganisztánban maradnunk, és folytatni az újjáépítést. Ezt nem úgy kell érteni, hogy már tervezgetjük a kivonulási stratégiát, de azt sem tervezzük, hogy örökre itt maradunk" - jelentette ki.

Anders Fogh Rasmussen szerint a szövetségesek akkor adják át Afganisztánt, ha a helyiek már biztonsággal tudják vezetni az országot. A főtitkár és a külügyminiszter egyaránt megemlítette, hogy a NATO céljai már megváltoztak.

A terület védelme mellett fenyegetettségként megjelent a terrorizmus, a kibernetikai és informatikai támadás veszélye, az éghajlatváltozás elleni és a természeti erőforrásokért folytatott küzdelem.

Balázs Péter szerint sokkal szorosabb együttműködés indokolt a NATO és az Európai Unió között, amit nehezít Közép-Európa speciális jellege. A miniszter itt utalt Szlovákiára is.

"Sok az újszülött állam, hiszen régiónkban 24 állam tekinthető annak. Számos helyen befagyott konfliktusok, vitatott vagy leváló területek jelentek meg. A nemzetközi jog gyakorlatának fő terepet ez a környék. Folyik a belső államépítés sok helyen és még nem fejeződött be. Új többségek, és új kisebbségeket kereteznek be ezek az államok" - fogalmazott.

Balázs Péter szerint Oroszország már nem jelent fenyegetettséget a transzatlanti régióra, sőt, mint mondta, Moszkva már most megrögzötten európainak gondolja magát.

A parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke szerint meg kell erősíteni az orosz kapcsolatokat, de Oroszországnak is el kell döntenie, mit akar kezdeni a nyugattal.

Németh Zsolt hozzátette: Magyarországon széles körű konszenzus van a NATO-tagságot és az afganisztáni misszió folytatását illetően, úgyhogy a Fidesz várható hatalomra kerülése nem befolyásolja majd a szerepvállalásunkat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Heves tüntetésekhez vezetett Örményországban, hogy az ország vezetése úgy döntött, négy falut visszaad a szomszédos Azerbajdzsánnak, melyeket még a két ország között a Szovjetunió felbomlása idején kitört első hegyi-karabahi háborúban szállt meg. Jereván békeszerződésre törekszik a nála katonailag sokkal erősebb Azerbajdzsánnal, ennek érdekében megkezdték a határok pontos kijelölését. A béketörekvések ellenére a retorika sokszor még mindig háborús, az örmény lakosság pedig egyre jobban tart attól, hogy a szomszédos ország támadást indíthat ellenük. Az orosz békefenntartók eközben kivonultak Hegyi-Karabahból, így most már csak Azerbajdzsánon és Örményországon múlik, mihez kezdenek egymással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×