Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A NATO addig marad Afganisztánban, amíg kell

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A NATO-erők addig maradnak Afganisztánban, amíg a helyiek át nem tudják venni az irányítást és nem tudják működtetni az országot - szögezte le a szövetség főtitkára a 14. budapesti NATO konferencián.

A NATO főtitkára szerint az al-Kaida azonnal visszatérne Afganisztánba, ha az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének csapatai kivonulnának az országból. Anders Fogh Rasmussen Budapesten azt mondta, egyelőre a térségben kell maradni.

"Lehet, hogy a missziónk nagyon drágának tűnik, de sokkal többe kerülne anyagilag és erkölcsileg is, ha most kivonulnánk. Ezért kell Afganisztánban maradnunk, és folytatni az újjáépítést. Ezt nem úgy kell érteni, hogy már tervezgetjük a kivonulási stratégiát, de azt sem tervezzük, hogy örökre itt maradunk" - jelentette ki.

Anders Fogh Rasmussen szerint a szövetségesek akkor adják át Afganisztánt, ha a helyiek már biztonsággal tudják vezetni az országot. A főtitkár és a külügyminiszter egyaránt megemlítette, hogy a NATO céljai már megváltoztak.

A terület védelme mellett fenyegetettségként megjelent a terrorizmus, a kibernetikai és informatikai támadás veszélye, az éghajlatváltozás elleni és a természeti erőforrásokért folytatott küzdelem.

Balázs Péter szerint sokkal szorosabb együttműködés indokolt a NATO és az Európai Unió között, amit nehezít Közép-Európa speciális jellege. A miniszter itt utalt Szlovákiára is.

"Sok az újszülött állam, hiszen régiónkban 24 állam tekinthető annak. Számos helyen befagyott konfliktusok, vitatott vagy leváló területek jelentek meg. A nemzetközi jog gyakorlatának fő terepet ez a környék. Folyik a belső államépítés sok helyen és még nem fejeződött be. Új többségek, és új kisebbségeket kereteznek be ezek az államok" - fogalmazott.

Balázs Péter szerint Oroszország már nem jelent fenyegetettséget a transzatlanti régióra, sőt, mint mondta, Moszkva már most megrögzötten európainak gondolja magát.

A parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke szerint meg kell erősíteni az orosz kapcsolatokat, de Oroszországnak is el kell döntenie, mit akar kezdeni a nyugattal.

Németh Zsolt hozzátette: Magyarországon széles körű konszenzus van a NATO-tagságot és az afganisztáni misszió folytatását illetően, úgyhogy a Fidesz várható hatalomra kerülése nem befolyásolja majd a szerepvállalásunkat.