Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kádár Béla: A fiatal politikusoknak kevés fogalmuk van az általuk irányított területről

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Antall-kormány nemzetközi gazdasági minisztere szerint Magyarországon erkölcsi és vezetési válság van. Kádár Béla akadémikus szerint az utóbbit jól mutatja, hogy a fiatal, hozzá nem értő politikai döntéshozóknak kevés fogalmuk van az általuk irányított területről.

Az emberek nagy többsége nincs tisztában azzal, milyen nehéz gazdasági helyzetben van az ország, és milyen szűk a mozgástere - mondta az InfoRádiónak Kádár Béla akadémikus. Az Antall-kormány nemzetközi gazdasági minisztere hozzátette: sokkal több akadályt kell a fejlődés útjából ma eltávolítani, mint azt akár tíz évvel ezelőtt gondoltuk volna.

A szakértő szerint Magyarországon a térség államaiban tapasztaltnál azért rosszabb a helyzet, mert a gazdasági válságot kiváltó okok itt mélyebb gyökerűek. A többi országban nem számolták fel ilyen mértékben az állam szabályozó-felügyelő szerepét - fogalmazott.

Először is az erkölcsi aknamezőt kell felszámolni, hiszen Magyarország a korrupció, a tisztességtelen üzleti magatartás és a fogyasztói értékrend szempontjából igen rosszul áll - vélekedett Kádár Béla.

Az akadémikus szerint leromlott a vezetés színvonala is, a politikai kinevezések nyomán a vezetői pozíciókba került döntéshozóknak ugyanis csak kevés fogalmuk van az általuk irányított területről. Ebből fakad az a sok baki, ami a gombamód elszaporodott kormányprogramok és projektek meghiúsulásában tükröződik - magyarázta.

Az Antall-kormány nemzetközi gazdasági minisztere szerint az ország jelenlegi helyzetében keményem meg kell dolgozni a szebb jövőért, és egy éven belül nem várható javulás. Hozzáfűzte: a kormányra készülő erőktől az utóbbi időben már hallott olyan kijelentéseket, amelyek nem választási kampánycélokat, hanem kormányzati szándékot jeleztek.

Hanganyag: Nagy Tamás