Anyagi gondok miatt korlátozták a betegellátást Szegeden

InfoRádió / MTI
2009. november 18. 18:01
A Szegedi Klinikai Központ vezetője az intézmény súlyos gazdasági helyzetére hivatkozva csak sürgősségi ellátásokat engedélyezett a jövő hétre. A korlátozás nem vonatkozik az onkológiai kezelésekre, a gyermek- és a traumatológiai ellátásra.

Pál Attila elrendelte, hogy minden halasztható műtétet, melyet november 23. és 29. között végeztek volna el, azt követően ütemezzék be.

A klinikai központ gazdasági nehézségeit az intézmény már több alkalommal jelezte. Legutóbb szeptemberben beszélt erről Szabó Gábor, a klinikai központot is magában foglaló Szegedi Tudományegyetem rektora, aki akkor egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a többi betegellátó intézménytől eltérő finanszírozási modellre van szüksége a négy klinikai központnak. Ezt indokolja a szakmai felkészültség, a teljesítmény, a folyamatos ügyelet és az is, hogy ezek az egyetemek felelősek a teljes magyar orvosképzésért és továbbképzésért.

A professzor, aki egyben a Magyar Rektori Konferencia elnöke is, elmondta: a betegellátás stabilitása akkor teremthető meg, ha sikerül egy hosszú távra tervezhető finanszírozási rendszert kialakítani.

Az SZTE klinikai központjának gazdálkodásával kapcsolatban a rektor közölte, számítások szerint idén 2,1 milliárd forinttal haladják meg a gyógyító tevékenység kiadásai az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól kapott térítési díjakat. Az év első nyolc hónapjában az egyetem más - így az oktatásból származó - bevételeiből 680 millió forintot fordított a klinikai központ finanszírozására - tudatta Szabó Gábor.

Hozzátette: ez átmeneti megoldás, és - mivel a klinikák fenntartója szintén az oktatási tárca -, jogszerű is, hosszú távon azonban veszélyezteti az egyetemek likviditását.