eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Kökényt nem érdekli, ki az Omninvest tulajdonosa, csak az oltóanyag minősége

Az MSZP szerint a kormány hamarosan dönt arról, hogy más jellegű egészségügyi intézményekben is be lehessen adni a H1N1 elleni vakcinát. A kabinet ettől azt várja, hogy gyorsabban és egyszerűbben hozzá lehessen jutni az oltóanyaghoz. A Fidesz szerint jó a vakcina, de drága.

A parlament egészségügyi bizottságának szocialista elnöke szerint a kormány jelenleg is azon dolgozik, hogy könnyebben és gyorsabban lehessen a jövőben hozzáférni az új influenza elleni védőoltáshoz. Kökény Mihály azt mondta, az oltást továbbra is csak alapos egészségügyi vizsgálat után, receptre lehet majd beadni.

Mindeközben a Fidesz tovább támadja a vakcinát gyártó céget. Pesti Imre - az Omninvest nevének kimondása nélkül - azt mondta, a cég offshore, nem ismert a tulajdonosi köre, és hatszor olyan drágán gyártja a vakcinát, mint azt lehetne.

Pesti Imre hozzátette, az oltóanyag jó, de elfogyott az iránta táplált bizalom. "Miközben ez a cég óriási haszonnal hajlandó szállítani és készletezni a gyógyszert, a kormány arra kéri a háziorvosokat, hogy mondjanak le az oltási díjról" - fogalmazott a képviselő, aki szerint pedig nem kötelező oltás esetében törvény írja elő, hogy oltási díjat kell szednie az orvosnak.

A Fidesz azt is kéri, hogy legyen olcsóbb az oltóanyag. Az MSZP viszont szerinte ez nem indokolt, a többi külföldi vakcina ugyanis 3-4-szer drágább a magyarnál, ráadásul Magyarországon a különböző kedvezmények miatt négymillió állampolgár térítés nélkül kapja a védőoltást.

Kökény Mihályt nem érdekli a cég tulajdonosi szerkezete, csak az, hogy jó minőségű vakcinát gyártson. A politikus beszámolt arról is, hogy a hétvégéig több mint egymillió védőoltást adtak be az orvosok, tehát a lakosság több mint tíz százaléka már be van oltva.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×