Kökényt nem érdekli, ki az Omninvest tulajdonosa, csak az oltóanyag minősége

Infostart
2009. november 17. 07:15
Az MSZP szerint a kormány hamarosan dönt arról, hogy más jellegű egészségügyi intézményekben is be lehessen adni a H1N1 elleni vakcinát. A kabinet ettől azt várja, hogy gyorsabban és egyszerűbben hozzá lehessen jutni az oltóanyaghoz. A Fidesz szerint jó a vakcina, de drága.

A parlament egészségügyi bizottságának szocialista elnöke szerint a kormány jelenleg is azon dolgozik, hogy könnyebben és gyorsabban lehessen a jövőben hozzáférni az új influenza elleni védőoltáshoz. Kökény Mihály azt mondta, az oltást továbbra is csak alapos egészségügyi vizsgálat után, receptre lehet majd beadni.

Mindeközben a Fidesz tovább támadja a vakcinát gyártó céget. Pesti Imre - az Omninvest nevének kimondása nélkül - azt mondta, a cég offshore, nem ismert a tulajdonosi köre, és hatszor olyan drágán gyártja a vakcinát, mint azt lehetne.

Pesti Imre hozzátette, az oltóanyag jó, de elfogyott az iránta táplált bizalom. "Miközben ez a cég óriási haszonnal hajlandó szállítani és készletezni a gyógyszert, a kormány arra kéri a háziorvosokat, hogy mondjanak le az oltási díjról" - fogalmazott a képviselő, aki szerint pedig nem kötelező oltás esetében törvény írja elő, hogy oltási díjat kell szednie az orvosnak.

A Fidesz azt is kéri, hogy legyen olcsóbb az oltóanyag. Az MSZP viszont szerinte ez nem indokolt, a többi külföldi vakcina ugyanis 3-4-szer drágább a magyarnál, ráadásul Magyarországon a különböző kedvezmények miatt négymillió állampolgár térítés nélkül kapja a védőoltást.

Kökény Mihályt nem érdekli a cég tulajdonosi szerkezete, csak az, hogy jó minőségű vakcinát gyártson. A politikus beszámolt arról is, hogy a hétvégéig több mint egymillió védőoltást adtak be az orvosok, tehát a lakosság több mint tíz százaléka már be van oltva.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást