Csak személyesen tekinthető meg a kormány és az Omninvest szerződése

Infostart
2009. november 16. 17:19
Nyilvánosságra hozta internetes oldalán az Egészségügyi Minisztérium a kormány és az Omninvest közötti szerződést az új influenza elleni védőoltás gyártásáról. A teljes szerződés azonban nincs fenn a honlapon, a minisztérium úgy döntött: a hivatalban biztosítja a betekintést bárki számára.

Hatmillió adag új influenza elleni védőoltást rendelt a kormány a magyarországi gyártótól, az Omninvesttől. A szerződést azonban 25 évre titkosították.

Az Országgyűlés egészségügyi bizottsága megismerhette a dokumentumot, a fideszes testületi tagok azonban kifogásolták, hogy az nem kerülhet a nagy nyilvánosság elé, miközben egyre több aggály fogalmazódik meg az oltóanyag beadása körül.

A kabinet végül beadta a derekát, és most nyilvánosságra hozta a szerződést, vagyis annak csak egy részét. Az egészségügyi tárca honlapján csak az olvasható, hogy a kormány első körben augusztusban szerződött négymillió adag vakcina gyártásáról bruttó 4,5 milliárd forintért, majd pedig októberben még kétmillió adagot rendelt , de ezen utóbbi mennyiség áráról nincs adat. És nincs adat a beszerzésekre vagy a raktározásra vonatkozó tudnivalókról, árakról, minőségi garanciákról, kritériumokról sem.

Az InfoRádió megkereste a tárca sajtóosztályát, ahol elmondták: a teljes szerződést bárki megtekintheti, de csak náluk. Hogy miért nem tették fel az egész dokumentumot az internetre, arra azt választ kaptuk: mert a minisztérium így döntött.

Mindenesetre az azonban még a tárcánál elolvasható szerződésből sem tudható meg, hogy pontosan ki vagy kik a tulajdonosai a több milliárd forintos állami megrendeléshez jutó Omninvestnek, az ugyanis üzleti titok. És pontos információkat arról sem kaphatunk, hogy az országnak mekkora készlete van antivirális szerekből.

A kormánypárti politikusok ugyanis csak annyit voltak hajlandóak elárulni, hogy 400 millió forintot költött az állam ilyen gyógyszerekre, maszkokra és fecskendőkre.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást