eur:
394.53
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Szakmailag indokoltnak minősítették a budai villamosprojektet

Budapest városüzemeltetési bizottsága egyhangúlag támogatta a budai fonódó villamoshálózat projektjét és határozatban mondta ki, hogy szakmailag indokolt annak megvalósítása - mondta Lakos Imre (SZDSZ), a testület elnöke.

Lakos Imre közlése szerint a budai fonódó villamoshálózat projektje műszaki tartalmában olyan megoldást kínál, ami elengedhetetlen a fejlődéshez. A bizottság elnöke kuriózumnak nevezte, hogy egymilliárd forintos önrész mellé ötmilliárd forint támogatást adna az unió.

A beruházás szakmailag indokolt és megvalósítható - összegezte a testület álláspontját, hozzátéve: ezeket a megállapításokat az egyhangúlag elfogadott bizottsági határozat is tartalmazza.

Lakos Imre kitért arra is, hogy a II. kerület igényeinek nagy része jogos és ésszerű, de azok megvalósítása nem ehhez a projekthez tartozik. Megoldásként javasolták, hogy kössenek külön együttműködési támogatást és annak keretében hajtsák végre a kerület kéréseit, így a 17-es villamos pályájának felújítását vagy a P+R parkoló megépítését.

"Azzal nem érnek el semmit, ha gátolják a projektet, mert akkor semmi nem valósul meg abból, amit szeretnének" - hangoztatta Lakos Imre, majd hozzáfűzte: a II. kerület nem tekintheti magánügyének a projektet, mert az jó a szomszédos kerületeknek és egész Budának is.

Bár a bizottsági ülésre meghívták Láng Zsoltot (Fidesz), a II. kerület polgármesterét, ő nem ment el a megbeszélésre. A kerületet a jegyző képviselte, aki nem nyilatkozott arról, hogy ezek után támogatják-e a kivitelezést.

A budai fonódó villamoshálózat fejlesztésének első ütemében a 17-es villamos jelenlegi vonala déli irányban két vonalon kapcsolódna a meglévő hálózathoz. A Török, illetve a Frankel Leó úton át a Moszkva tér felé, a Bem rakparton keresztül pedig a Batthyány téri vonallal adná meg az összeköttetést.

A projekt keretében összekapcsolódó villamoshálózaton a 61-es járat Óbudáról a Bécsi út - Frankel Leó utca - Margit körút - Moszkva tér - Alkotás utca - Móricz Zsigmond útvonalon közlekedne. A 19-es villamos a Bécsi út - Frankel Leó utca - Bem rakpart - Szent Gellért tér - Kelenföldi pályaudvar útvonalon, a 41-es villamos pedig a Bécsi út - Frankel Leó utca - Bem rakpart - Szent Gellért tér - Fehérvári út - Kamaraerdő útvonalon járna.

A projekt indításához már csak az szükséges, hogy a II. kerület hozzájáruljon az építési engedélyekhez, de ezt az önkormányzat nem adja ki, mert szakmai kifogásai vannak. Ezekről azonban a felek nem egyeztetnek, amióta felügyelet nélkül maradt a fővárosban a közlekedés - mondta Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület szóvivője korábban az MTI-nek. Hozzátette, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség már felhívta a fővárosi önkormányzat figyelmét arra: ha nem tudják kiadni az építési engedélyt, akkor az unió visszavonja a támogatást.

A határidő november 30-a, ha eddig nem lesz építési engedély, amelynek birtokában ki lehet írni a közbeszerzést, akkor az EU nem ad pénzt. Az ügyben Demszky Gábor főpolgármester hatósági egyeztetést rendelt el a főváros és a II. kerület között.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×