Hogyan egyeztethető össze a család és a munka?

Infostart
2009. november 11. 18:52
A család és munka összeegyeztetése a fő célja a szerdán megalakult Népesedési Kerekasztalnak - mondta a KSH Népességtudományi Kutatóintézet igazgatója.

1990 óta folyamatosan csökken a születések száma Magyarországon, 1998-ban és azóta is évente csaknem 25-30 ezerrel kevesebb gyermek születik, mint ahány 1990-ben jött világra.

Eközben a magyar nők és férfiak továbbra is szeretnének gyermekeket, ebben azonban számos tényező korlátozza őket - mutatott rá Spéder Zsolt, a Népességtudományi Kutatóintézet igazgatója.

A szakember rámutatott arra: bár a gyermekek 40 százaléka házasságon kívül születik, mégis az emberek kevésbé vállalnak gyermeket az élettársi kapcsolatban, mivel ezt nem érzik elég biztosnak.

Problémát okoz az is, hogy Magyarországon a nők kevésbé tudják összeegyeztetni a családot a munkával, mint más, nagyobb népszaporulattal rendelkező országban, ráadásul a család megélhetéséhez általában elengedhetetlen a feleség fizetése.

A több gyermeket vállaló országokban vagy a részmunka végzésére van nagyobb lehetőség, vagy a bölcsődei ellátottság fejlettebb - mutatott rá Spéder Zsolt.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást