Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újinfluenza: Bezártak egy iskolát Baranyában - a nap legfontosabb hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bezártak egy általános iskolát a Baranya megyei Szederkényben az újinfluenza-fertőzés miatt. Schäffer Károly, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat dél-dunántúli regionális tiszti főorvosa az InfoRádióban elmondta: az intézményben tanuló 206 gyerek közül 60 betegedett meg a H1N1-es vírustól a napokban.

Schäffer Károly hangsúlyozta: egyik beteg állapota sem súlyos. Korábban Székely Tamás egészségügyi miniszter arról számolt be, hogy már 2 millió új típusú influenza elleni vakcinát szállítottak ki a patikáknak és a háziorvosoknak.

A képviselők az alapkamat tízszeresében maximalizálnák a thm-et

A mindenkori jegybanki alapkamat tízszeresében határozná meg a kormány a teljes hiteldíj mutató legmagasabb értékét. Ez azt jelenti, hogy jelenleg legfeljebb 70 százalékos lehetne a thm. Katona Tamás pénzügyi államtitkár szólt arról is, hogy a fogyasztónak nyújtott hitelről szóló törvényjavaslat szabályozná a hitelezés egész folyamatát.

Visszakapcsolhatják az áramot több ezer családnál

Néhány héten belül ismét kaphat áramot 5-8 ezer olyan család, akinél korábban kikapcsolták a szolgáltatást. Kiss Péter társadalompolitikai miniszter közölte: a rászorulók 50 ezer forintot igényelhetnek a krízisalapból; 20 ezer forintot áramdíj-tartozásuk törlesztésére fordíthatnak, 30 ezer forintért pedig egy kártyás fogyasztásmérő készüléket kapnak, amelyet az áramszolgáltató ingyen felszerel.

Egyszeri, nagy arányú adócsökkentést ígért Orbán Viktor

Egyszeri, nagy arányú adócsökkentést ígért a Fidesz kormányra kerülése esetén az ellenzéki párt elnöke. Orbán Viktor, az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta: az adó mérséklésének mértékéről csak azután lehet dönteni, ha megismerték a magyar gazdaságnak a választások utáni állapotát. Korábban ismét a sukorói szerződések azonnali felbontását, valamint felelősségre vonást követelt a Fidesz. Cser-Palkovics András, az ellenzéki párt helyettes szóvivője úgy vélte: az ügyben politikai felelősség terheli Bajnai Gordon kormányfőt és Oszkó Péter pénzügyminisztert is. A Pénzügyminisztérium válaszában közölte: az illetékes bíróság hozhat döntést a sukorói telekcsere ügylet semmisségének megállapításáról.

Hiller kilenc kulturális intézmény vezetőjét nevezte ki

Kilenc kulturális intézmény vezetői posztjára kiírt pályázatról döntött Hiller István oktatási és kulturális miniszter; hat helyre új vezető kerül, három jelenlegi igazgató folytathatja eddigi munkáját, két közgyűjteménynél pedig új pályázatot kell kiírni. A tájékoztatás szerint a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának Csorba László történészt, az Országos Széchényi Könyvtár élére Sajó Andrea könyvtáros-informatikust, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatói posztjára pedig Csák Ferenc művészettörténész-politológust nevezik ki. A Magyar Országos Levéltár főigazgatója Reisz T. Csaba eddigi helyettes lesz.

Korábban indult a fúrópajzs a Kálvin térről

A tervezettnél három héttel korábban indult el a 4-es metró déli alagútfúró pajzsa a Kálvin térről - közölte a DBR Metró Projekt Igazgatóság. A tájékoztatás szerint a pajzs éjszaka elhaladt a 3-as metró egyik alagútja fölött is. A Kálvin tér-Rákóczi tér közötti szakaszt a tervek szerint nyolc hét alatt teszi meg a fúrópajzs.

Megszűnt a termelés a salgótarjáni öblösüveggyárban


Leállították a kemencét, így megszűnt a termelés a felszámolás alatt álló salgótarjáni öblösüveggyárban; a dolgozóknak egy hónap múlva felmondanak. Balázs István felszámoló biztos elmondta: már csak a dekorációs részleget üzemeltetik az öblösüveggyárban, ahonnan mind 268 embert el kell bocsátani.

Sólyom-ügy: Magyarország az Európai Bírósághoz fordulhat


Kész az Európai Bírósághoz fordulni Magyarország, ha Brüsszel nem indít kötelezettségszegési eljárást Pozsony ellen Sólyom László államfő augusztusi szlovákiai látogatásának megtiltása miatt. Balázs Péter külügyminiszter az InfoRádióban megismételte: október 13-án kezdeményeztek kötelezettségszegési eljárást Pozsony ellen, de az Európai Bizottság még nem reagált hivatalosan.

Bajban a nyomtatott sajtó

Jelentős hatást gyakorolt a válság a nyomtatott sajtó piacára. A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség legfrissebb adatai szerint a napilapok közül a Népszabadság vesztette el legtöbb olvasóját egy év alatt; az újságból tavaly ilyenkor 105 ezret adtak el, az átlagos példányszám azonban 90 ezerre csökkent július és szeptember között. A Népszava olvasóinak 13,3 százalékát, a Magyar Nemzet 11, a Magyar Hírlap pedig 9,2 százalékát veszítette el. A gazdasági napilapok közül a Napi Gazdaságot nem auditálják; a Világgazdaságból 1700-zal kevesebb fogy naponta, így a veszteség 13,7 százalékos.