eur:
392.58
usd:
365.92
bux:
66778.48
2024. április 25. csütörtök Márk

Tűzoltás és útkeresés - zajlik a költségvetési vita

A 2010-es költségvetési törvényjavaslat újra megnyitott részletes vitája zajlott kedden délelőtt a parlamentben.

Az Országgyűlés egy hete fogadta el a büdzsé fő számait, így már csak fejezeteken belüli átcsoportosításra van lehetőség. A jövő évi költségvetés bevételi fő összege 12.662,680 milliárd forint, kiadása 13.533,026 milliárd forint. A parlament a hiányt 870.346,2 millió forintban állapította meg.

Fidesz: nincs fedezet a kormány programjaihoz

Varga Mihály (Fidesz) felszólalásában úgy fogalmazott: a kormány programjaihoz - a többi között az Út a munkához programhoz - nincs meg a teljes fedezet, működésükhöz csak 2010 első felében van pénz.

Emiatt a Fidesz több módosító indítványt nyújtott be és nyújt be, mert - mint mondta - az az érdekük, hogy az ország 2010 januárjától 2010 december végéig működőképes maradjon.

Pettkó András: több pénzt járna a Szabadságharcosokért Alapítványnak

Pettkó András független képviselő azon módosító indítvány mellett érvelt, amely a Szabadságharcosokért Alapítványnak adna plusz 50 millió forint támogatást.

Mint mondta: a tavalyi évhez képest mintegy 48 százalékos a csökkenés az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnak a civil szervezetek támogatására szánt keretében.

Közölte: ha az érintett civil szervezet nem kapja meg a támogatást, akkor nem tudják elvégezni azt a munkát, amelyre szerveződtek.

A képviselő felszólalásában a HIV-szűrésről is beszélt. Mint mondta, el kell venni az ÁNTSZ-től 20 millió forintot, és azt azoknak a civil szervezeteknek kell adni, amelyek elmennek a nagy ifjúsági rendezvényekre, és ott elvégzik az ingyenes, anonim szűrővizsgálatot. Szerinte az emberek jobban bíznak ezekben a civil szervezetben, mint az állami intézetben.

Horn Gábor: belső átcsoportosítást a tűzoltóságnál és a közmédiumoknál


A szabad demokrata Horn Gábor felszólalásában arról beszélt, hogy belső átcsoportosítást kezdeményeznek a tűzoltóságnál, mert bár tudomásul veszik, hogy kevesebb pénz lesz 2009-ben, mint 2010-ben, de az elvonás mértékével gondjuk van.

Horn Gábor a közmédiumok finanszírozásáról is beszélt. Mint mondta, az eddigi tervek szerint hétmilliárd forintot vonnának el, amit azonban az SZDSZ nem tud tudomásul venni, különösen azért, mert ez az összeg csak a Magyar Televíziót sújtja. Nem vállalhatja egyetlen politikai erő sem, ha emiatt 2010-re be kellene zárni az MTV-t - hangoztatta.

Ezért azt javasolják, hogy a hétmilliárd forintos elvonást osszák el a közmédiumok között.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:18
×
×
×
×