Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fidesz: \"Ezt hívják átverésnek\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint egy év kellett ahhoz, hogy a szocialisták végre felsorakozzanak a Fidesz kezdeményezése mögé, és így öt százalékra csökkenhessen a távhő áfája - reagált László Tamás, a Fidesz képviselője arra, hogy Varga Zoltán önkormányzati miniszter kedden azt mondta: ez év végére több mint százezer lakásban lesz mérhető és szabályozható a távhőfogyasztás.

László Tamás szerint ha előbb léptek volna a szocialisták, akkor több tízezer forint felesleges kiadástól kímélhették volna meg a családokat.

Hozzátette: az viszont felháborító, hogy amit Bajnai Gordon és a szocialisták egyik kezükkel adnak, azt a másikkal többszörösen visszaveszik. Ennek magyarázataként hozzáfűzte: az áfa-csökkentés 17 milliárd forintot hagy az embereknél, a fűtéskompenzációra szánt pénzt azonban 55 milliárddal csökkentik, ennyit vesznek el a rászoruló családoktól.

"Ezt hívják átverésnek" - fogalmaz László Tamás.

Varga Zoltán miniszter kedden a kormányzat egyik "sikerprogramjának" nevezte az ÖKO-programot, amelynek keretében az idén 5,5 milliárd, jövőre 5 milliárd forintot osztanak szét pályázatokon. Az idei kontingensből az év végéig még 3,2 milliárdot költenek el - tette hozzá.

Szollár Domonkos kormányszóvivő pedig arra hívta fel a figyelmet: Magyarországon mintegy 650 ezer család, azaz körülbelül kétmillió ember él távfűtéses vagy panellakásban, a távhő áfájának csökkentése pedig azt jelenti, hogy egy átlagos méretű, 50-55 négyzetméteres otthon távhődíja évi 45-50 ezer forinttal is csökkenhet jövőre.