eur:
393.81
usd:
365.57
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Tölgyessy: A választók új rendszerváltást várnak Orbán Viktortól

A Fidesz akkora előnnyel vezet, hogy a kérdés csak az, megszerzi-e a közvélemény által is egyre inkább várt teljhatalmat, és megmarad-e a "gyűlölt" parlamentarizmus - mondta Tölgyessy Péter a Magyar Rádióban. Az alkotmányjogász szerint Orbán Viktor legnagyobb ellenfele nem a széthullott MSZP, nem is az erősödő Jobbik, hanem a külföld lesz.

Tölgyessy Péter a Magyar Rádióban azt mondta: a Fidesz ma már akkora előnnyel vezet, hogy nem kérdés a győzelme, igazi ellenfele nincs, mert a magyar politikában ma egyszerűen nincs második párt. A kétharmad az egyéni kerületekben dől majd el, és bár a legnagyobb ellenzéki párt mind a 176 helyen valószínűleg nem nyer, 95 százalékot elhozhat. Ezt erősíti az a tendencia is, hogy a közvélemény ma már egyre inkább elfogadja a kétharmados győzelmet, úgy látja, így szinte mindent meg lehet majd csinálni, és nagyszerű reformokat lehet elfogadni. A választók egyszerűen azt várják Orbán Viktortól, hogy új időszámítást, új rendszerváltást hoz majd - véli az alkotmányjogász.

A Fidesz igazi ellenfele itthon a Jobbik lesz

A Fidesz-győzelemmel a jobboldal-baloldal felosztásnak Tölgyessy Péter szerint hosszú távon nem lesz ugyan vége, de rövid és középtávon történelmi vereség előtt áll a baloldal, amely nem bízhat abban a korábban bevált technikában, hogy majd a Fidesz hibái megerősítik - mondja az alkotmányjogász. Az MSZP óriási hitelvesztést szenvedett el, vagy teljesen átalakul, vagy egy új párt jön helyette, de mindenképpen idő kell a változáshoz. Ha a mandátumszámok szerint nem is, a gyakorlatban a Fidesz igazi ellenfele így minden bizonnyal a Jobbik lesz, amely a történelmi vereség előtt álló, kompromittált politikusokkal telezsúfolt MSZP-vel szemben hiteles szereplőként tűnhet fel, és okult a lassan felőrölt kisgazdák példájából is. Tölgyessy arra számít, hogy a Jobbik komoly háborúba hívja majd a Fideszt, folyamatosan támadja, számon kéri, hazugnak, árulónak minősíti, így aztán szó sem lesz semmiféle együttműködésről kettejük között.

A külföld minden nap szavaz majd

Az alkotmányjogász szerint ugyanakkor Orbán Viktor legnagyobb ellenfele nem a Jobbik, hanem a külföld lesz, amely minden áldott nap szavaz Magyarországról, amikor állampapírt vásárol. Tölgyessy úgy látja, hogy Orbán Viktor sokkal nehezebb körülmények közt kormányoz majd, mint korábban tette, hiszen három válsággal is meg kell küzdenie. Nyilvánvaló, hogy a döntően a Kádár-korszakban kialakult és versenyképtelen magyar modellen változtatni kell, és itt lesz még neki a világgazdasági válság, amire pedig még rárakódnak a költségvetés bajai is.

"Partraszállás" számonkéréssel

Az alkotmányjogász úgy látja, Orbán Viktor "partaszállása" most sikeres lehet, mert a Fidesz nem saját maga utódja, és mintha lassan jönnénk kifelé a világgazdasági válságból is. Az indulást valószínűleg azzal könnyíti majd, hogy megpróbálja megkeresni a felelősöket. Eddig ez soha nem volt sikeres, senkit nem ért még el a büntetőjogi felelősség, pedig szükség lenne rá, jót tenne a magyar demokráciával - véli Tölgyessy, ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy mindez könnyen átfordulhat koncepciós eljárásba, és a magyar baloldal mártírként jelenhet meg, aminek egyébként már most is vannak jelei.

Jön az orosz modell?

Tölgyessy biztos abban, hogy a Fidesz kétharmadával nem marad meg a mostani alkotmány, hiszen Orbán Viktor szeretné világszemléletét rendszerré is szervezni. Az is biztos, hogy a közhatalmat meg kell erősíteni, a kérdés csak az, hogy megmarad-e a parlamentarizmus, amit egyébként a magyar társadalom gyűlöl - mondja az alkotmányjogász, aki úgy látja, ezt a gyűlöletet a politikusok is érzik, nem véletlen, hogy egyre-másra próbálnak is eltávolodni pártjuktól, és közvetlenül szólni a választókhoz. A magyar emberek nem szeretik az ellenhatalmakat, inkább a személyes hatalmat érzik magukhoz közel állónak, ezért valószínűleg nagy támogatottsága is lenne egy olyan váltásnak, amelyben a fő hatalom gyakorlója nem vitatkozik, hanem vezet, a parlament pedig megmarad ugyan, de moszkvai mintára egyszerűen csak egy "dühöngő" lesz belőle, a fő hatalom képviselői pedig szép lassan elgyöngülnek. Az orosz példa mindenesetre bevált, Oroszországot stabilizálta is ez a módszer - mondja Tölgyessy Péter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×