Az újinfluenza nem veszélyesebb a szezonálisnál

Infostart
2009. november 9. 16:25
Az új típusú influenza vírus nem veszélyesebb a szezonális influenzánál sem lefolyását sem pedig szövődményeit tekintve - mondta az InfoRádiónak Berencsi György virológus. A szakember szerint a súlyos szövődményekhez a legyengült immunrendszer vezethet, de előfordulhat, hogy a túl erős védekezés okoz problémát.

Nem kockázatosabb az új típusú influenza a szezonálisnál - mondta az InfoRádiónak az Országos Epidemiológiai Központ tudományos tanácsadója. Berencsi György virológus kiemelte: az emberek egy százaléka lesz olyan súlyos beteg, hogy kórháza kerüljön a vírustól.

Az új típusú és a szezonális influenza legtöbb klinikai tünete megegyezik, és az időbeli lefolyást tekintve sem különböznek - közölte a szakember. Hozzátette: az újinfluenza ellen senkinek sincs védettsége, így aránylag sokakat megfertőz, de szaporodóképessége nem fejlődött ki teljesen, így viszonylag kevesen kerülnek kórházba.

Mindkét betegségl lázzal, fejfájással, köhögéssel, gyengeséggel, torokfájással, izomfájdalmakkal és orrváladékozással jár, de az új típusú influenza hányást és hasmenést is tud okozni a betegek felénél - fejtette ki a virológus.

A szakember szerint a súlyos szövődményekhez a legyengült immunrendszer vezethet, de előfordulhat, hogy a túl erős védekezés okoz problémát.

Hanganyag: Seres Gerda


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást