Féléves koráig félmillió forintba kerül egy gyermek - lapszemle

Infostart
2009. november 7. 12:21
A családoknak a gyerek, a társadalomnak viszont a gyerektelenség kerül sokba, legalábbis hosszú távon. A gyerekvállalás kimutathatóan megdöngeti a családi büdzsét, az első babára már a megszületése előtt több százezer forintot lehet költeni.

A Népszabadság cikke szerint egyes számítások szerint az első gyerek a fogantatástól élete első fél évéig nagyjából félmillió forintba kerül, amiben az anya vizsgálatai, a gyerekszoba berendezése, a gyerekruhák és minden szükséges kiegészítő beszerzése benne van. És ez nem a realitásoktól elrugaszkodott számítás, hiszen aki félmillió forint alatt megússza, biztosan nem vett 200 ezer forintos babakocsit és nem költött még annál is többet magánkórházi szülésre. Tischler János, a Minimanó Kft. ügyvezetője tizenkét éves kereskedői tapasztalatával azt állítja, a szülők az első és a harmadik gyerek fogadására költik a legtöbbet, kivált, ha a második gyerek után nagyobb szünetet tartanak. Ha kicsi a korkülönbség, még nem avulnak el a gyerekholmik, és nem is ajándékozták el azokat.

A jó minőségű, de nem luxus színvonalú és árú babakelengye mintegy 150-250 ezer forintba kerül, amiben sok egyéb mellett a kiságy, a babaruha, a babakocsi és a lázmérő is benne van. A fogadócsomag ruházati része és például az autóba való hordozó csak féléves korig jó, onnantól újabb jelentős költségek várnak a családra.
Például a biztonsági autósülésből egy elfogadható típus legalább 30 ezer, egy igazán jó meg 60 ezer forintba kerül (és ezeket is 1-1,5 év múlva már nagyobbra kell cserélni), vagy a felnőttcipők árával vetekedő pici lábbelik, amelyekre évente többször kell sok-sok ezer forintot kiadni.

A Magyar Nemzetből megtudhatják, hogy az APEH-nál felvetődött a másodállási tilalom feloldásának gondolata, mert így lehetővé válna, hogy az adóhivatal munkatársai mellékes kereset után nézzenek. A veszélyesnek tűnő intézkedést a hatóság dolgozóinak drasztikus jövedelemcsökkenése indokolná, amit egyébként jól mutat, hogy egyre több APEH-os kér a hivataltól munkáltatói segélyt és fizetési előleget. Pattanásig feszült a hangulat az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalban; egyesek egyenesen forradalmi légkörről beszélnek. A kialakult helyzetet az idézte elő, hogy Oszkó Péter pénzügyminiszter ősszel egy forint jutalmat sem adott a szervezet dolgozóinak, s a jelen állás szerint karácsony előtt sem fog. A negyedéves pluszjuttatások elmaradása viszont drámai állapotokat idézett elő az APEH-ban. A lap információi szerint a hivatali dolgozók tömegesen kérnek az adóhatóságtól munkáltatói segélyt és fizetési előleget. Némelyek arról számoltak be: a szervezetben van olyan alkalmazott, aki ellen éppen az adóhivatal indított végrehajtást. A szóban forgó személy idén lakást vásárolt, de mivel nem kapott mozgó bérnek nevezett jutalmat, nem tudta kifizetni az illetéket. Mások az otthonukra felvett hitelt nem tudják törleszteni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást