A költségvetést akkor is módosítani kellene, ha nem lennének választások

Infostart
2009. november 7. 11:35
Jövőre akkor is módosítani kellene a költségvetést, ha nem lennének választások - véli az Andrássy Gyula Németnyelvű Egyetem tanára. Cséfalvay Zoltán az InfoRádióban azt mondta: kétséges, hogy például áfából vagy a társasági adóból befolyik-e annyi bevétel, mint amennyit a Pénzügyminisztérium kalkulált.

A jövő évre 2 300 milliárd forintos áfabevétellel számol a költségvetés, ez 250 milliárddal több az ideinél. Csakhogy eközben a Magyar Nemzeti Bank előrejelzései szerint a reáljövedelmek 1,5 százalékkal csökkennek jövőre, a háztartások fogyasztása pedig több mint 2 százalékkal - mutatott rá Cséfalvay Zoltán, aki épp ezért kétségesnek tartja, valóban befolyik-e a várt összeg az államkasszába.

A szakember szerint ugyanígy kétséges a társasági adóból remélt állami bevétel is, mivel nem tudható, hogyan alakul az elhúzódó válság alatt a vállalkozások helyzete.

Az egyetemi tanár úgy látja: a költségvetés akkor is módosításra szorulna jövőre, ha nem lennének választások. Hozzátette, sajnálatos, hogy Magyarországon nem divat év közben változtatni a büdzsé számain, pedig az elmúlt 3-4 évben szükség lett volna erre. Szerinte ha új kormány jön, jól teszi, ha azonnal hozzányúl a költségvetéshez.

A kormány intézkedései csak mélyítik a válságot

Az Andrássy Gyula Németnyelvű Egyetem tanára szerint a Bajnai-kormány intézkedései továbbmélyítik a gazdasági válságot. Ha pedig időben kitolódik a válság, akkor a növekedés is később indulhat be.

Kifejtette: a kormányok a világon szinte mindenhol tőkeinjekciót nyújtanak a gazdaságnak, ezért az államháztartási hiányuk jelentős emelkedését is vállalják. Magyarország ezzel szemben most fogja vissza a hiányt, ahelyett, hogy 2006-ban tette volna ezt.

Persze nemigen lett volna más lehetőségünk - tette hozzá -, hiszen nem rendelkeztünk tartalékokkal, mint például Németország, Nagy-Britannia vagy Franciaország.

Hanganyag: Mong Attila


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Cséfalvay Zoltán a költségvetésrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Cséfalvay Zoltán a Bajnai-csomagról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást