eur:
393.84
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Késve vagy időben kezdődött el a védőoltási kampány az iskolákban?

Késve indult meg az Oktatási és az Egészségügyi Minisztérium védőoltási kampánya az óvodákban, valamint az iskolákban - mondta az InfoRádió által megkérdezett független szakértő. Nagy Károly virológus professzor szerint ugyanakkor még mindig jobb, ha a szülők most beadatják a gyereküknek az új típusú influenza elleni vakcinát, mintha a fertőzések gócpontjainak számító oktatási intézményekre védettség nélkül tör rá a decemberre prognosztizált járvány. Az országos tiszti főorvos helyettese szerint nem késtek el az oktatási intézményekben indított kampánnyal.

Decemberre várható a legtöbb megfertőződés az új típusú influenza vírusától - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézetének igazgatója. Nagy Károly virológus professzor kiemelte: ezt arra alapozzák, hogy Franciaországban jelenleg tart a járvány maximális kiterjedése, és ez egy hónap alatt elérkezik Magyarországra.

Ennek alapján késve kezdődött el az Oktatási és az Egészségügyi Minisztérium védőoltási kampánya az óvodákban, valamint az iskolákban, ám ettől még nem szükségtelen - hangsúlyozta. A professzor szerint ugyanis jobb, ha a gyerekek megkapják, mint ha nem kapnák meg egyáltalán.

Nagy Károly kiemelte: a szervezést kellene felgyorsítani, mert az igényfelmérés és a vakcina kiosztása csak néhány napot vesz igénybe.

A kampány azért jó, mert felhívja azok figyelmét is, akik eddig a védőoltás beadását nem tartották fontosnak - tette hozzá.

A járvány december közepére várható

Az országos tiszti főorvos helyettese szerint nem késtek el az oktatási intézményekben indított oltási kampánnyal. Molnár Kornélia úgy véli, hogy az influenzajárvány kezdetéig még van idő a gyerekek immunizálására.

Jelenleg alacsony szinten van az influenza aktivitása, és nem várható, hogy hirtelen kialakul az országos járvány, mert a fertőző esetek előfordulása nem akkora nagyságrendet mutat - emelte ki az országos tiszti főorvos helyettese

Az oltás megkapása után 10-14 nappal fejlődik ki a védekező képesség, így a kampány eredményes lehet, mivel a járvány a számítások szerint december közepénél előbb nem fog kibontakozni - mondta Molnár Kornélia.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×