eur:
395.68
usd:
372.06
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

A szegényeken nem segít az alacsony áfa - lapszemle

A tej- és sütőipari termékek alacsonyabb áfája nem jelent valódi támogatást a legszegényebbeknek, az idesorolt élelmiszerekből ugyanis a kenyér kivételével alig vásárolnak - írja a Népszabadság a Magyar Máltai Szeretetszolgálatra hivatkozva.

A segélyszervezet szerint a kedvezmény megszüntetése milliárdokat hozhatna, ami viszont a rászorulókat közvetlenül segítő intézményeket menthetné meg. A parlamenti frakciókhoz fordul az élelmiszerek áfáját érintő javaslataival a Magyar Máltai Szeretetszolgálat - olvasható a lapban. Vécsei Miklós, a szeretetszolgálat alelnöke a lapnak elmondta: kiderült, hogy a szegénység határán élő, az ország lakosságának mintegy a harmadát kitevő népesség a kenyér kivételével alig fogyaszt a 18 százalékos áfakulcs alá tartozó élelmiszerekből.

Az országban "cégvándorlás" indult el az iparűzési adó miatt - olvasható a Magyar Nemzetben. A kisebb iparűzési adót vagy mentességet kereső cégek az országban vándorlásba kezdtek. Így került egy tengeri olajfúrótornyokat működtető vállalkozás, valamint egy észak-amerikai érdekeltségekkel rendelkező médiacég is a Pest megyei, 1.700 lelket számláló Újlengyelbe, ahol nem vetették ki a vállalkozásokra ezt a terhet. A napilap szerint lassan lépnek fel a magyar hatóságok azok ellen, akik tudatosan viszik csődbe cégüket. Csatlós Csilla, a Direktinfo Kft. vezetője a lapnak elmondta, hogy Magyarországon a feljelentések egy részét megalapozatlanság vagy adathiány miatt visszautasítják, és a nyomozásokra is hónapokat kell várni, ami rendkívül kedvező a bűnözőknek.

Az Index arról ír, hogy 2006 óta dolgoznak Az ajtó című Szabó Magda-regény filmváltozatának előkészítésén, aminek a forgatását jövő év elején kezdenék Magyarországon. Szabó István, a Mephisto Oscar-díjas rendezője tavaly százmillió forint támogatást is kapott hozzá. Az Oscar-díjas Helen Mirren vállalta a főszerepet Szabó István filmjében - írja a Screen Daily-re hivatkozva a magyar hírportál. A magyar rendező régóta készül a 20. század jórészét átölelő történet megfilmesítésére, ami az írónő és házvezetőnője, Emerenc kapcsolatáról szól. A hatvannégy éves Mirren a házvezetőnőt alakítja, de arról, hogy Szabó Magdát ki személyesíti meg, nincs hír.

Az egyetemes szolgáltatók szerint számos panasz érkezik a kisfogyasztóktól, hogy az olcsóbb földgázt kínáló Emfesz Kft. üzletkötői hamis információkkal, etikátlanul, a lakosságot félrevezetve próbálják rábeszélni az érintetteket a szolgáltató váltásra - írja a Napi Gazdaság Győrösi Pál, a Tigáz szóvivőjére hivatkozva. Az Emfesz elismerte, hogy előfordulnak visszás esetek, de a cég szerint a panaszok száma csak egy százalék körül mozog, a hagyományos szolgáltatókhoz visszalépők száma pedig nem jelentős - írja a gazdasági lap. Mind a Tigáz, mind pedig a Főgáz területén már néhány ezer fogyasztót sikerült átcsábítani, de csaknem 50 százalékuk egy-két hónap után jelentkezett, hogy visszatérne. Az E.ON is rendszeresen kap panaszokat az Emfesz üzletkötőinek agresszív viselkedéséről, amiről tájékoztatták is a kft.-t. A Magyar Gázipari Egyesülés keretein belül is igyekeznek fellépni, ám eddig nem sok sikerrel.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 200 millió forintos megtakarítást ért el az április végén elhatározott nyári munkarend bevezetésével - számol be a Világgazdaság. A megtakarítást teljes egészében a téli útüzemeltetésre fordítja a társaság. A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél az újmunkarendben is 40 órát dolgoztak hetente, a különbség az, hogy ezt négy nap alatt teljesítették. Az intézkedés miatt csökkent a gépek felvonulási ideje, ezáltal az üzemanyag-felhasználás is, és nőtt a gépek kihasználtsága is.

A magyar energiaárak magasak, legalábbis mi ezt gondoljuk. A portfolio.hu megvizsgálta a régió többi országát és azt írja: a hasonló fejlettségűek államokhoz képest, inkább örülnünk kellene, hogy "csak" ennyit kell fizetünk. A szlovák és cseh lakosság jelentősen többet fizet mind az áramért, mind a gázért, míg a lengyel tarifák nagyjából együtt mozognak a hazai díjszabásokkal. A számlák befizetésére a románoknál kell a legkisebb összeget félre tenni, igaz, ott az átlagbérek is alacsonyabbak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Nemcsak a forint szenvedte meg az amerikai inflációs kilátások változását, a korábban globális menedékdevizának számító japán jen 34 éves mélypontra gyengült a dollárral szemben. A gyengülés nem belföldi tényezőknek köszönhető, de ez nem jelenti azt, hogy a japán jegybank jövő heti kamatdöntő ülésen ne tudna tenni a jen védelmében. Csakhogy a Bank of Japan most mással van elfoglalva: azzal, hogy kirángassa az országot az őket évtizedek óta sújtó stagnálásból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×