Andor László mellett döntött Bajnai Gordon - a nap hírösszefoglalója

Infostart
2009. november 5. 21:19
Andor Lászlót jelöli Magyarország részéről uniós biztosnak a miniszterelnök. Már minden magyarországi gyógyszertárba megérkezett az új típusú influenza elleni oltóanyag. Alaptalannak nevezte az APEH ingatlan-kalkulátorába táplált adatok jogellenes felhasználására vonatkozó sajtóhíreket Oszkó Péter pénzügyminiszter. A nap híreinek összefoglalója.

Andor Lászlót jelöli Magyarország részéről uniós biztosnak a miniszterelnök. Bajnai Gordon elmondta: a jelölt mellett komoly szakmai és vezetői tapasztalata szólt, és az, hogy jelentős nemzetközi háttérrel, kapcsolatokkal rendelkezik. Andor László a kormányfővel tartott közös tájékoztatón elmondta: a leendő bizottság egyik első feladataként minél előbb meg kell találni a kiutat a gazdasági válságból. Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az uniós biztos jelöléséből is látszik, hogy tovább tart a Gyurcsány-Bajnai korszak, mert fél évvel a választás előtt méltatlan és alkalmatlan embereket jelölnek hosszú évekre szóló fontos pozíciókba. Retkes Attila SZDSZ-elnök úgy vélte: a jelöltek közül Andor László volt a legjobb választás, míg Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője úgy vélte, hogy a posztra konszenzusos jelöltet kellett volna állítani. Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF elnökségi tagja szintén az egyeztetést hiányolta, de a pártnak szakmai kifogása nincs a jelölttel szemben. Elsőként az InfoRádió számolt be arról október 7-én, hogy Andor László, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatóságának tagja lesz a kormányfő jelöltje. A 43 éves közgazdász 2004-től tagja volt Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök gazdaságpolitikai tanácsadó testületének.

A tudománynak nemcsak az eredményeit, hanem szigorú etikai normáit is közvetítenie kell a társadalom felé, a politikai és a gazdasági döntéshozatalnak pedig támaszkodnia kell a tudomány tanácsaira - mondta a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Pálinkás József Budapesten, a Tudomány Világfórumát megnyitó beszédében hangsúlyozta: a rendezvény célja, hogy globális fórumot biztosítson a tudomány XXI. századi szerepéről és felelősségéről folytatott párbeszédnek.

Már minden magyarországi gyógyszertárba megérkezett az új típusú influenza elleni oltóanyag - erősítette meg az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet főigazgatója. Kárpáti Zsuzsanna az InfoRádiónak elmondta: nyitókészletként 50 ezer 700 ampullát kaptak a patikák, az ÁNTSZ kistérségi intézeteiben pedig összesen 75 ezer 900 adag vakcinát lehet megrendelni. Hozzátette: a patikák a megrendeléstől számított 48 órán belül hozzájuthatnak a szérumokhoz.

Alaptalannak nevezte az APEH ingatlan-kalkulátorába táplált adatok jogellenes felhasználására vonatkozó sajtóhíreket a pénzügyminiszter. Oszkó Péter az InfoRádióban hangsúlyozta: az adóhivatal csak olyan adatokat tárolhat, amelyekhez más úton is hozzáférhet, illetve az adatok csak az állampolgár jóváhagyásával használhatók fel. A Magyar Nemzet ma arról írt, hogy a vagyonadó-fizetést megkönnyíteni hivatott, interneten elérhető kalkulátorral az APEH olyan adatokhoz juthat hozzá, amelyeket később egyebek mellett az ellenőrzéseknél felhasználhat.

Tájékoztató füzetben informálja a lakosságot az MSZP a szocialista kormány által a válságkezelés érdekében hozott döntésekről és eredményekről. Lendvai Ildikó pártelnök úgy fogalmazott: a 2010-es költségvetésről tartott keddi szavazással - amellyel jóváhagyták a módosító indítványokat, illetve döntöttek a büdzsé fő számairól - valósággá váltak a szocialisták korábbi vállalásai, és elkezdődhet az MSZP politikájának új szakasza. Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője szerint a kampány azt bizonyítja, hogy a szocialisták most is azt teszik, ami miatt Magyarország történelmének egyik legsúlyosabb válságába került.

Az ágazat kilátástalan helyzete miatt demonstráltak a tejtermelők Budapesten a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium épülete előtt. A Tej Terméktanács elnökhelyettese azt mondta: a kereskedők a magyar tejet a felvásárlási árnál 45-90 százalékkal drágábban árulják a boltokban. Istvánfalvi Miklós úgy vélte: ha folytatódik az olcsó import termékek behozatala és értékesítése, hamarosan teljesen megszűnhet a magyar tejágazat.

Helikopterek bevetését szorgalmazza a Himalájában eltűnt négy magyar hegymászó felkutatására a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség elnöke. Farkas Péter azután beszélt erről, hogy eddig nem találták nyomát a négy eltűnt alpinistának a keresésükre küldött helyi mentőalakulatok. Sárközi Péter pekingi magyar főkonzul az InfoRádióban elmondta: eddig annyit lehet tudni, hogy a magyar hegymászók 4400 méteren az alaptáborban hagytak holmikat, de a mentőcsapatok szerint 5300 és 5500 méter között kerülhettek bajba.