Az 1300 ellenzéki módosító indítványból mindössze egyet fogadott el a parlament

Infostart
2009. november 3. 20:23
Elfogadta az Országgyűlés a 2010-es költségvetés főösszegeit. A büdzsé tervezetben most már csak fejezeten belül lehet összegeket átcsoportosítani. Az Országgyűlés több mint 1500 módosító indítványról is szavazott, aminek eredményeképpen bekerültek a törvényjavaslatba az elmúlt hetekben bejelentett kormányintézke­dések.

 Több mint 1500 módosító indítványt nyújtottak be a képviselők a jövő évi költségvetéshez, ezekről a parlament kedden egyenként, közel 10 órán keresztül szavazott. A kormány által támogatott módosító javaslatokat csomagban fogadta el a parlamenti többség. Katona Tamás pénzügyi államtitkár a voksolás előtti zárszavában szükségesnek nevezte a büdzsé módosításait.

"A kedvezményes étkeztetés normatívája változatlan marad, így a gyermekétkeztetés minden kérdése megoldódott. Az alapfokú művészetoktatás normatíváját 900 millió forinttal kiegészítettük" - mondta.

Ezen túl az 5 százalékos áfakulcsba került a távhő, 16 milliárd forint pluszt kapnak a kórházak, és több pénz jut a kéttannyelvű, valamint a fogyatékkal élőket oktató iskoláknak. A több mint 1300 ellenzéki módosító indítványból mindössze egyet fogadott el a parlament. A szabad demokrata javaslat szerint 150 millió forint pluszpénzt kapnának a fogyatékkal élőkkel foglalkozó szervezetek.

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke szerint a büdzsé nem valós számokon alapul. "Az MSZP-nek egy célja van ezzel a költségvetéssel. A 2010-es választásokig elbukdácsolni valahogy. Érzéketlenek voltak a módosító javaslatokkal szemben, amiket benyújtottunk. Nem támogattak egyetlenegy módosító indítványt sem" - mondta.

A szocialisták szerint azért nem, mert azok komolytalanok, nevetségesek, olykor pedig morbidok. Az SZDSZ is ezzel ért egyet. Bár a legtöbb javaslatnál az MSZP és az SZDSZ együtt szavazott, Kóka János liberális frakcióvezető szerint nem kötöttek egyezséget a szocialistákkal, cserében azért, hogy az MSZP támogassa az ő javaslataikat.

"Mi nyitottak lettünk volna a Fidesz javaslatainak megszavazására is, ha azok nem lettek volna olyanok, amelyek nem verték volna szét alapjaiban a válságkezelést. A Fidesznek nem voltak olyan javaslatai, amelyeket támogatni lehetett volna. Egyéb megállapodás egyik párttal sem volt." - mondta Kóka János.

A szavazások után a parlament elfogadta a költségvetés úgynevezett sarokszámait is. A november 30-ra várható zárószavazásig így már csak a fejezeteken belüli átcsoportosításokra lehet javaslatot tenni.

Hanganyag: Nagy Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást