Újinfluenza: Kisgyermekek is megkaphatják a védőoltást - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2009. november 2. 21:07
A három év alatti gyermekek is megkaphatják az új influenzavírus elleni védőoltást - jelentette be az egészségügyi miniszter. Székely Tamás azt mondta: már egyéves kortól beadható a vakcina.

A politikus hangsúlyozta, hogy a három év alatti gyerekek esetében most fejeződtek be a klinikai vizsgálatok. Székely Tamás szólt arról is, hogy megkezdődnek az iskolai, óvodai oltások. Hangsúlyozta: az intézmények levélben tájékoztatják a szülőt az oltásról, amelyet csak engedéllyel lehet beadni. Közben a szlovák belügyminiszter közölte: reggeltől lezárnak a gyalogosforgalom elől két ukrajnai határátkelőt az ottani influenzajárvány miatt. Ukrajnában a magyar hatóságok információi szerint már 255 ezren betegedtek meg influenzában, 67-en haltak meg a betegségben, és 15 ezer embert kezelnek kórházban.

Elfogadták a költségvetést megalapozó törvénycsomagot

Elfogadta az Országgyűlés a 2010-es költségvetést megalapozó törvénycsomagot. A kétharmados támogatást igénylő rendelkezéseket 356 igen és három nem szavazattal fogadták el. Kedden a jövő évi költségvetéshez benyújtott, a főszámokat érintő, a kormány által támogatott módosító indítványokról szavaz mintegy 10 órás keretben a parlament. Az államfő által az Országgyűlésnek visszaküldött új polgári törvénykönyvhöz benyújtott kormánypárti módosító javaslatokat a Fidesz is megszavazta. A zárószavazást egy hét múlva tartják. Az ellenzéki párt közben benyújtotta az olcsóbb és átláthatóbb kampány érdekében kidolgozott törvénymódosító javaslatát. A Fidesz szerint rövidebb kampányidőszakra lenne szükség, és bevezetnék a kampányszámlát is.

Nincs megállapodás a kollektív vasúti munkaügyi vitában

Nem született megállapodás a kormány és az öt reprezentatív vasutas szakszervezet között a kollektív munkaügyi vitában. Az érdekképviseletek azért kezdeményeztek egyeztetést a kabinettel, mert elutasítják, hogy jövőre 40 milliárd forinttal csökkentsék a vasút finanszírozását, emellett kifogásolják a MÁV tervezett átalakítását, és a mellékvonalak elbocsátásokkal járó bezárását. Az egyeztetést egy hét múlva folytatják.

Vizsgálat az FTC-Diósgyőr mérkőzés ügyében


Rendőrségi vizsgálatot kért az igazságügyi és rendészeti miniszter a szombati Ferencváros-Diósgyőr labdarúgó-mérkőzés ügyében. Draskovics Tibor közölte: a rendőrségnek nemcsak az a dolga, hogy megfékezze a huligánokat, hanem az is, hogy bíróság elé állítsa azokat, akik mások életét veszélyeztették és megzavarták a rendezvényt. A meccset félbe kellett szakítani, miután Fradi-szurkolók egy csoportja megpróbált bemászni a pályára, illetve átjutni a diósgyőri szektorba.

Demonstrálnak a rezidensek

Figyelemfelkeltő demonstrációt tartanak jövő csütörtökön az orvostanhallgatók Budapesten. A Magyar Rezidens Szövetség elnöke az InfoRádióban elmondta: azért tiltakoznak, mert aránytalanul alacsonynak tartják a rezidensek mintegy 95 ezer forintos havi fizetését a heti 60-70 órás munkavégzéshez képest. Papp Magor úgy vélte: a rezidensi fizetés reális összege havonta nettó 200 ezer forint lenne.

Ismét emelkedik az üzemanyagok ára

Szerdán bruttó négy forinttal emeli a 95-ös benzin és két forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol. Takács Szabolcs, a portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: a mostani emeléssel a benzin átlagára 299-300 forintra, a gázolajé 282-284 forintra nő, de az autósok akár 30 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Felülvizsgálja hűtőgépeit a Samsung

Magyarországon is felülvizsgálja hűtőgépeit a Samsung. A dél-koreai cég tegnap jelentette be, hogy összesen 400 ezer termékét hívja vissza a leolvasztó rendszerek hibája miatt. A Samsung Electronics magyarországi képviseletének közleménye szerint az RS21 és RS60 típusszámú, 2005 március és 2006 június között gyártott hűtőgépeket érinti a hiba.

November 13-án temetik Dargay Attilát

Jövő pénteken a Farkasréti temető Makovecz-termében vesznek végső búcsút Dargay Attila animációs filmrendezőtől - közölte a Magyar Filmművészek Szövetsége. A Balázs Béla-díjas, érdemes és kiváló művész, az egyebek mellett Vuk, Lúdas Matyi, Szaffi, Gusztáv és Pom Pom figurájának megalkotója életének 83. évében október 20-án hunyt el.