Kötelező lehet az emelt szintű érettségi - lapszemle

Infostart
2009. november 2. 06:44
Kötelezővé tenné az emelt szintű érettségit 2012-től minden felvételiző számára legalább egy tárgyból az MSZP oktatási munkacsoportja. A változás elsőként a most tizedik osztályosokat érintené - írja a Népszabadság.

Bár az eredeti koncepció szerint az emelt szintű érettségi váltotta volna ki a felvételit, a felsőoktatási intézmények vétója miatt sok helyre középszintű érettségivel is be lehet kerülni. A nagyobb egyetemek ma már előírnák az emelt szintű vizsgát, mivel a középszint után a diákok nem kellőképpen felkészültek, így felzárkóztató kurzusokat kell tartani - olvasható a Népszabadságban.

A Magyar Nemzet Kuncze Gábor korábbi SZDSZ pártelnököt idézve azt írja, számos jel utal arra, hogy szüksége lenne egy új liberális pártra, hiszen a jövő évi választások komoly kihívás elé állítják a magyar demokráciát, különösen akkor, ha a Fidesz kétharmados többséget kap. Kuncze Gábor mégis azt tartaná a legnagyobb veszélynek, ha a Fidesz a kétharmadot igénylő kérdésekben a Jobbik támogatására szorulna. Szerinte ugyanakkor kérdéses, hogy az igények ellenére mozgósíthatók-e azok az energiák, amelyek szükségesek egy új párt létrehozásához.

A Napi Gazdaság azt írja, hogy a pénzügyi felügyelet a honlapján tanulmányt tett közzé a garantált alapok szektoráról, amelyben az ágazat főbb kockázatairól is sok és meglepően őszinte szó esik. A PSZÁF olyan kérdéseket is boncolgat, amelyekre a befektetőknek kevés rálátásuk lehet, ugyanis sem az éves, sem a féléves jelentésekben sem más dokumentumokban nem szerepel, hogy valójában kik az alapok fő szerződéses partnerei. A szervezet szerint a betétek kifizetésének kockázata talán a legfőbb rizikó a szektorban, hiszen a garantált alapok által elhelyezett betétek szolgálnak egyrészt a tőke megóvására, másrészt az esetleg minimálisan garantált - illetve jobbára csak ígért - hozam kifizetésére.

A Világgazdaság azt írja, hogy a válságban bíznak a magyarországi szerverparkok. A szerverek tárolásához infrastruktúrát, illetve egyéb szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások szerint a krízis miatt előtérbe került költséghatékonyság mind több céget késztet arra, hogy kiszervezze informatikai rendszerét. Az eredmény: a következő években akár évi 25-30 százalékkal is nőhet a piac.

Az előttünk álló hét rendkívül sok izgalmat tartogat a Portfolio.hu szerint. Minden nap lesz olyan esemény vagy adat, ami miatt résen kell lennünk. Amellett, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed és az Európai Központi Bank jegybankárai is ezen a héten ülnek ismét tárgyalóasztalhoz, olyan fontos adatok látnak napvilágot, mint az amerikai munkanélküliségi ráta, vagy éppen az ISM Intézet feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást