Jövőre áthidaló kölcsönt vehetnek fel a közös megegyezéssel elbocsátottak

InfoRádió / MTI
2009. november 2. 16:11
Az MSZP szerint csak jövő év elejétől vehetnek fel áthidaló kölcsönt a közös megegyezéssel elbocsátottak; akkor lép hatályba a lakáscélú kölcsönökre vonatkozó állami készfizető kezességről szóló törvény módosítása.

Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője hétfőn sajtótájékoztatón elmondta: úgy látszik, hogy a Fidesz a lakáshitelesek ellen van, mert nem járult hozzá ahhoz, hogy a törvényjavaslatról még hétfőn döntsön az Országgyűlés.

Hozzátette: a Fidesz a házbizottság ülésén nem jelezte aggályait, a plenáris ülésen nemmel szavazott a házszabálytól eltérésre, ezzel is bizonyítva, hogy számára nem fontos a közel egymillió deviza-lakáshiteles.

Az MTI kérdésre közölte: a törvénymódosítás zárószavazása legkésőbb december 14-én lehet, és a jogszabály január elsején léphet hatályba.

Mindenképpen késedelmet szenved a törvénymódosítás, hiszen ha hétfőn döntött volna róla a parlament, akkor már a jövő héten ki lehetett volna hirdetni - vélekedett a Török Zsolt.

Az MSZP országgyűlési képviselője szerint úgy látszik, hogy a Fidesz a lakáshitelesek ellen van, de nemcsak most volt ellenük, hanem már júniusban is, amikor a lakáshitelesek védelméről szóló törvényt nem szavazta meg, mert képviselői nem voltak bent a parlamenti ülésteremben.

Ismertetése szerint a mostani módosítása több ponton változtatná meg a júniusban elfogadott törvényt: bővítené az áthidaló kölcsönre való jogosultak körét a közös megegyezéssel elbocsátottakkal.

Hozzátette: a módosítás szerint nemcsak a lakáshitelesekre, hanem a lakással kapcsolatos lízingszerződésekre is kibővítenék az áthidaló kölcsön lehetőségét.

Török Zsolt elmondta: a javaslat szerint a kölcsönt minden olyan hitel esetében is igénybe vehetnék, ahol a jelzálog fedezete a család otthona.

Utalt arra, hogy eddig háromszázan vették igénybe ezt a lehetőséget.

Az Országgyűlés többsége hétfőn nem támogatta, hogy a házszabálytól eltérve tárgyalják és még aznap szavazzanak a lakáscélú kölcsönökre vonatkozó állami készfizető kezességről szóló törvény módosításáról.

Mádi László, a Fidesz nevében azt mondta: a kormány a "bolondját járatta" a parlamenttel a törvény megalkotás során, mivel beterjesztett egy törvényjavaslatot, melyről lezajlott a vita, majd ezt követően a kormány egy módosító csomaggal teljesen átírta azt.

Mivel nincs mód minőségi törvény létrehozására, ezért a Fidesz frakciója nem szavazza meg a házszabálytól való eltérést - jelentette ki.