Eddig háromszáz lakáshitelesen segített a kormány, de a szabály módosul

Infostart
2009. október 31. 09:30
Eddig mindössze háromszáz ember vette igénybe a lakáshiteleseknek nyújtott áthidalóhitel-konstrukciót. A Fidesz szerint a program megbukott, a kormányszóvivő pedig elmondta: a kabinet már dolgozik a feltételek könnyítésén, hogy a szám növelhető legyen.

A kormányszóvivő elismerte, hogy mindössze háromszázan használták ki a lakáshiteleseknek nyújtott áthidalóhitel-konstrukciót. Szollár Domokos az InfoRádiónak azt mondta: a jogszabály direkt volt ilyen szigorú, hogy a kedvezményt kizárólag azok vehessék igénybe, akiknél a válság miatt áll fenn annak az esélye, hogy elveszítik otthonukat.

Kezdetben 12-13 ezer lakásárverezésre számított a kormány, ehelyett eddig nagyjából kétezer lakás került veszélybe, Szollár Domokos szerint azért, mert erősödött a forint és a gazdaság teljesítőképessége is javult.

Ennek ellenére elismerte: a kormány már dolgozik a feltételek könnyítésén, hogy a következő hónapokban lényegesen szélesebb kör vehesse igénybe az áthidaló kölcsönt. A tervek szerint nemcsak a hiteligénylés feltétele, hanem a futamidő is módosul.

Emellett szigorodik a kényszerértékesítések, azaz az árverezések feltétele is. Ezeket az esemény előtt 90 nappal kell kihirdetni, az önkormányzatok pedig elővásárlási jogot kapnak.

A kormány szakmailag alkalmatlan volt arra, hogy felmérje, milyen igény lesz a lakáshiteleseknek nyújtandó áthidaló kölcsönre - mondta az InfoRádiónak a fideszes Mádi László, hozzátéve: ehhez nem készültek el a szükséges hatástanulmányok. De az is lehet - mondta -, hogy a kormány csak kommunikációs céllal hirdette meg a jogszabályt, és tisztában volt azzal, hogy szinte senki sem tudja majd igénybe venni a kedvezményt.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Mádi László
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást