Orbán Viktor: A Fidesz-kormány nem fog engedni a zsarolásnak

Infostart
2009. október 30. 08:00
Az Európai Néppárt alelnöke szerint nem lehet hagyni, hogy fölrojtosodjon az európai uniós együttműködés azzal, hogy a cseh elnök feltételeket támaszt a Lisszaboni Szerződés aláírásával összefüggésben. Orbán Viktor a legnagyobb európai pártcsalád brüsszeli tanácskozását követően azt mondta az InfoRádiónak, hogy Václav Klaus szalonképtelen eszméket képvisel a közösségben.

Václav Klaus cseh elnök többször is azt hangsúlyozta: nem írja alá a Lisszaboni Szerződést, amíg Csehország nem mentesül a dokumentum egy részét alkotó általános emberi jogok listájának alkalmazása alól. Ellenkező esetben megkérdőjelezhetővé válnak a II. világháború után elfogadott Benes-dekrétumok is.

Megteheti-e bárki Európa bármely országának vezetői közül, hogy néhány perccel a Lisszaboni Szerződés aláírása előtt előzetes tárgyalás és igénybejelentés nélkül váratlanul megállít 27 országot egy közös cél elérése érdekében? - tette fel a kérdést az InfoRádióban Orbán Viktor a cseh elnök vélekedése kapcsán.

A Fidesz elnöke szerint a Benes-dekrétumok önmagukon túlmutatnak, és a kettős mércét, az állampolgári jogegyenlőtlenséget, valamint a kollektív bűnösség és büntetés megengedését jelenti. Ezek ellentétesek az Európai Uniót működtető alapelvekkel - tette hozzá.

Nem a cseh nép, hanem Václav Klaus az, aki támadja az európai értékeket, vagyis most a cseh elnök áll szemben egész Európával. Mivel meg kell várni a cseh alkotmánybíróság álláspontját a Lisszaboni Szerződéssel kapcsolatban, minden csúszni fog Brüsszelben - mondta Orbán Viktor.

Az Európai Unió vezetői nem veszítették el a józan eszüket, és nem fognak engedni ennek a zsarolásnak - hangsúlyozta a Fidesz elnöke, aki kiemelte: ha a cseh elnök indítványára módosítják a Lisszaboni Szerződést, azt a Fidesz kormányra kerülése esetén nem fogja jóváhagyni.

Nem fogunk hozzájárulni ahhoz, hogy az európai együttélésünket szabályozó alaptörvény alól bárki kivételt kapjon. Olyan értékek és elvek védelmét mondanánk fel ezáltal, amely meglazítaná az európai országok együttműködését, mert előfordulhat, hogy a csehek után más tagállamoknak is hasonló "szalonképtelen" ötlete támad - mondta Orbán Viktor.

Az Európai Néppárt alelnöke szerint össze kell tartani, mert nem lehet megengedni, hogy "egy-két meggondolatlan feltételeket támasztó politikus miatt felrojtosodjon az uniós együttműködés és kicsússzon a talaj a lábunk alól".

Ha megkapjuk a bizalmat a választóktól, akkor a magyar nemzeti érdekeket csorbítatlanul fogjuk képviselni, és nem megyünk bele a színfalak mögötti hamis játszmába, rossz kompromisszumba, és nem engedünk semmilyen zsarolásnak - hangoztatta Orbán Viktor.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást