Kidolgozatlannak tartja Demszky a Fidesz programját

Infostart
2009. október 30. 11:48
Bár vannak új és jó elemei a Fidesz Budapest-programjának, jó részük nem eléggé átgondolt - mondta a főpolgármester. Demszky Gábor hozzátette: a Fidesz a szélsőségek rabjává vált, és nem garantálja a fővárosiak biztonságát.

Demszky Gábor a sajtótájékoztatón elmondta: egyetért Orbán Viktor Fidesz-elnökkel a képviselők számának csökkentéséről, viszont ezt az SZDSZ már többször kezdeményezte, de akkor sem a Fidesz, sem az MSZP nem támogatta.

Hozzátette: a Fidesz Budapest-programja nem eléggé átgondolt és a szakmailag is kétséges a végrehajtása. "A programból hiányoznak a javaslatok, a táblázatok, azok a technikák, amelyekkel az egyébként jó célok megvalósíthatóak. Szakpolitikai szempontból nem kidolgozott ez a javaslat, csak célkitűzések gyűjteménye" - fogalmazott.

A főpolgármester szerint a Fidesz fővárosi térnyerésével a szélsőségesek kapnának helyet Budapest utcáin, ami szerinte nem Tarlós István hibája, de a Fidesz-vezetés nem mer szembeszállni az ilyen elemekkel. Jól mutatja ezt Demszky Gábor szerint az edelényi polgármester romaellenes kirohanása.

Demszky Gábor hangsúlyozta, hogy a 4-es metró második szakasza a Baross tértől a Bosnyák térig 2014 végéig fejeződhet be, 2015-re meglehet a pénzügyi zárás, így időben le lehet hívni az uniós pénzeket. A főpolgármester hangsúlyozta: ha Orbán Viktor a jelenlegi technikai feltételek mellett tud olcsóbb megoldást a metró megépítésére, akkor akár róla nevezik el a következő szakaszt.

A program legfontosabb eleme Demszky szerint, hogy két holdingba szervezné az összes közlekedési, illetve az összes fővárosi tulajdonú céget. "Ez államosító, szocialista megoldás, ellenzem és kártékonynak tartom, mert drágább szolgáltatást eredményezne. Ehelyett a VEKE javaslatával értek egyet: a BKV-t középtávon szét kell választani egy megrendelő és egy üzemeltető szervezetre, így csökkenthetők a cég költségei" - jelentette ki.

Demszky Gábor közölte azt is: készül már az SZDSZ saját programja, amelyet az országgyűlési választások után mutatnak be.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szabó Gergõ összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást