Falus: Robbanásszerű átfertőződést okozhat a H1N1-vírus első hulláma

Infostart
2009. október 29. 06:00
A leggyakrabban emlegetett forgatókönyv szerint az első hullámban a lakosság 30 százaléka fertőződik meg 2-4 hónap alatt az újinfluenza-vírustól - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az országos tiszti főorvos. Falus Ferenc szerint ez robbanásszerű átfertőződést jelent.

Szerencsénk volt, ugyanis egy világjárványra a szakma és a kormányok évek óta készültek - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Falus Ferenc. Az országos tiszti főorvos emlékeztetett, a madárinfluenza és a SARS-járvány figyelmeztetés volt, hogy mit kell tenni, milyen gyógyszerkészletet kell tartani és milyen gyártókapacitást kell felépíteni.

Az eddigi tapasztalat azt mutatja, a járvány addig tart, amíg a lakosság döntő többségét meg nem fertőzi a vírus. Minimum kettő, de lehet, hogy három hullámban jönnek a világjárványok, és a második hullám nagyobb szövődménnyel jár, mint az első - hangsúlyozta.

A leggyakrabban emlegetett forgatókönyv szerint az első hullámban a lakosság 30 százaléka fertőződik meg 2-4 hónap alatt az újinfluenza-vírustól - emelte ki Falus Ferenc. Kifejtette: ez robbanásszerű átfertőződést jelent. Falus Ferenc félelmetesnek nevezte azt a folyamatot, amelynek során igen rövid idő alatt nagyon sokan betegednek meg, sokan hiányozhatnak a munkahelyről, ez pedig megzavarhatja a kritikus infrastruktúra működését.

Az országos tiszti főorvos kiemelte: átlagosan veszélyeztettek azok is, akik egészségesek. Akik eddig súlyos állapotban kerültek kórházba, azoknak a fele egyik kockázati csoportba sem tartozott, mégis elkapta a vírust valahogyan - tette hozzá.

Falus Ferenc szerint úgy tudunk védekezni a vírus ellen, ha a lakosság többségét, vagyis 60 százalékát beoltják a vakcinával. Az oltóanyag veszélytelen, hatásos, mérlegelni kell a kockázatokat - hangsúlyozta.

Gyávaság van a mögött, hogy egyes orvosok azt mondják, a terhesek nem kell beoltani - vélekedett Falus Ferenc. Hozzátette: az orvosnak bizonyos felelősséget vállalnia kell, és nem a betegre áthárítani.

Az országos tiszti főorvos közölte, meg kell győzni az embereket, el kell mondani az ismert tényeket újra és újra, és választ adni a jogos aggodalmakra.

Hanganyag: Exterde Tibor