Bocsánatot kért tettéért az egyik olaszliszkai vádlott

Infostart
2009. október 29. 12:03
Csütörtök délelőtt folytatódott az olaszliszkai gyilkosság tárgyalása Debrecenben. A negyedrendű vádlott az ítélő tábla előtt elnézést kért a sértett családjától amiatt, hogy többször fejbe rúgta az akkor már földön fekvő, vérző embert.

Hétfőn kezdte meg a Debreceni Ítélőtábla Ifjabb H. Rezső és társai ügyének tárgyalását. Az ügyet első fokon a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Bíróság tárgyalta, és H. Rezső mellett nyolv vádlottat talált társtettesként különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében. A bíróság május 29-én hirdetett ítéletet, amely szerint a másodrendű vádlottat életfogytig tartó fegyházbüntetésre, a többi felnőtt korú vádlottat egyenként 15 éves fegyházbüntetésre, a két (az elkövetéskor még) fiatalkorú vádlottat pedig 10 év fiatalkorúak börtönbüntetésére ítélte. Akkor mind a vádlottak és védőik, mind a vádat képviselő ügyészség fellebbezett az ügyben.

A hét elején kezdődött tárgyalás az elsőfokú ítélet ismertetésével indult, délután pedig az igazságügyi elmeorvos-szakértői vélemények ismertetésével folytatódott. A szakértők meghallgatására azért volt szükség, mert a vádlottak családjában még 1994-ben történt egy hasonló baleset, amikor egy lányt elgázoltak.

A védői kérdések elsősorban arra irányultak, hogy a vádlottak kóros indulat hatására követhették-e el a cselekményt, mert így esetleg felmerülhetne az erős felindulásból elkövetett emberölés lehetősége, amelyet a bírói gyakorlat és a törvény is enyhébb megítélésben részesít. A szakértők ezt a lehetőséget gyakorlatilag kizárták.

Máshogy hangzott

Kedden különleges rendőri és biztonsági intézkedések mellett több mint kétórás helyszíni tárgyalást tartottak Olaszliszkán. Ezen csupán az első, a másod-, a harmad-, az ötöd- és a nyolcadrendű vádlottak kívántak részt venni ők megmutathatták, hol tartózkodtak az esemény kezdetekor, annak idején, mikor lettek figyelmesek az egyes cselekményekre, és mindez mennyi idő alatt következett be. A helyszínen több vádlott is eddigi vallomásaitól eltérően számolt be a történésekről.

Szerdán a tárgyalás az igazságügyi műszaki szakértő meghallgatásával folytatódott. A szakértő kijelentette: a Szögi Lajos autója álló helyzetben volt, amikor az azon megfigyelhető sérülések keletkeztek.

A tárgyalásra a büntetőtanács beidézte a 15. éves H. Kittit, akit a 2006 októberében bekövetkezett tragédia előtt állítólag elsodort kocsijával Szögi Lajos. H. Kitti nem tett vallomást a tárgyaláson, élve azzal a jogával, hogy megtagadhatja azt, ha a vádlottak között hozzátartozója van.

Bocsánatot kért

Szerda délután a bíró ismertette az előző napi kihelyezett tárgyaláson tett nyilatkozatokat, amelyekben a vádlottak elsősorban egymást vádolják. A tárgyalás végén a bíró megtiltotta a vádlottak bárkivel is telefonon beszéljenek, illetve a vádlottak csomagot sem kaphatnak az eljárás ideje alatt.

A tárgyalás csütörtök délelőtt folytatódott, amikor is bocsánatot kért Szögi Lajos családjától a gyilkosság negyedrendű vádlottja. A fiatalkorú Sz. Gergő Roland még szerdán beismerte, hogy egy alkalommal fejbe rúgta az akkor már a földön fekvő férfit. A vádlott most ügyvédi kérdésre közölte: bűnösnek vallja magát, a korábbi ítélet elleni fellebbezését visszavonja. Azt mondta, nagyon megbánta tettét, és megérdemli a büntetést.

Az ügyben legkorábban november 6-án hirdethet ítéletet a Debreceni Ítélőtábla.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást